Privatøkonomi

Høje priser lokker boligsælgerne frem

Der bliver stadig flere boliger at vælge imellem trods et højt salg, viser nye tal fra Boligsiden.

Der bliver solgt mange boliger, men der kommer endnu flere til salg. Foto: Michael Hansen.

Der er lige nu omkring 37.600 huse til salg i Danmark. Selv om hussalget slog rekord i maj, er der alligevel ikke blevet gjort et synligt indhug i det samlede udbud, der forbliver nogenlunde stabilt.

Helt præcist er der knap 2 pct. flere huse til salg nu sammenlignet med for en måned siden. At udbuddet er stabilt, skyldes, at flere nye hussælgere strømmer ud på markedet.

Henover maj og juni er der blevet sat 9.675 huse til salg. Sammenlignet med samme periode i 2017 er der tale om en stigning på 18,5 pct.

Udbud af boliger:

Region Parcelhuse Ejerlejligheder Sommerhuse
Hele landet 37.569 7.636 12.388
Hovedstaden 5.785 4.073 1.443
Midtjylland 9.609 1.451 2.860
Nordjylland 5.597 722 2.892
Sjælland 6.784 547 2.877
Syddanmark 9.794 843 2.316

Kilde: Boligsiden.dk

»Et stabilt niveau kan være udtryk for vidt forskellige ting. Lige nu ser vi, at tallene rent faktisk dækker over en særdeles høj aktivitet, og det rekordhøje salg bliver udlignet af de mange nye huse, der er kommet på markedet,« siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Der er store geografiske forskelle på, hvor lysten til at sælge er størst. Tal fra maj viser, at salget har nået nye højder i samtlige landsdele vest for Storebælt. Og den tendens afspejler sig i udviklingen i udbuddet.

I Østjylland er der tale om en stigning på 36 pct. i antallet af huse, der er kommet på markedet, når man sammenligner maj og juni i år med samme periode sidste år. I Nordjylland er det tilsvarende tal 33 pct., og i resten af Jylland og på Fyn peger udviklingen i samme retning. Her er der tale om stigninger på mellem 17 og 19 pct.

»Når vi ser en høj aktivitet på det jyske og fynske marked, skyldes det, at priserne stiger samtidig med, at niveauet forbliver interessant for køberne. Der er et klart incitament til at sælge, fordi der er mulighed for at hente en økonomisk gevinst,« siger Birgit Daetz.

Flere steder i Danmark har førstegangskøbere mulighed for at købe et hus. Det omvendte er tilfældet i Hovedstaden, hvorfor det aktuelle udbud her er udtryk for noget ganske andet.

»Hovedstaden er det område, hvor udbuddet er steget mest henover det seneste år. I København by gælder det hele 40 pct. Det skyldes primært, at priserne har nået et niveau, hvor færre købere kan matche udbudsprisen. Alligevel forsøger husejerne fortsat at sælge, fordi salgspriserne er høje,« siger Birgit Daetz.

Læs også
Top job