Privatøkonomi

Høje priser skræmmer købere væk fra lejlighederne i København

De mindre kommuner fylder mere i statistikkerne selv på markedet for ejerlejligheder.

Der bliver solgt færre ejerlejligheder ikke mindst i København. Foto: Søren Schnoor

Der bliver solgt færre lejligheder end sidste år, og især det københavnske ejerlejlighedsmarked har tabt pusten, viser nye tal fra Boligsiden.dk.

For fire år siden blev 50 pct. af handlerne lukket i København, mens det nu er 38 pct.

»København har altid været den primære drivkraft for salget af ejerlejligheder, og sådan vil det også være fortsat. Men i takt med at de større provinsbyer vokser, er der flere, der søger mod dem, og det er en af årsagerne til, at vi ser en øget andel i lejlighedssalget i mange landsdele, mens København står for en mindre andel,« mener kommunikationsdirektør for Boligsiden, Birgit Daetz.

I kommuner som Roskilde, Horsens, Helsingør, Randers og Esbjerg udgør salget af ejerlejligheder nu en større andel af det samlede salg.

I år er der frem til 1. august solgt 10.873 ejerlejligheder i Danmark. I samme periode sidste år blev der solgt 12.122 styk. Det er især afmatningen i København, der trækker ned.

»Boligpriserne er høje i København, og når de et niveau, hvor få kan matche priserne, så står køberne overfor to muligheder: Enten afventer de, eller også finder de et billigere alternativ. Det kan enten være en lejlighed længere uden for centrum eller et hus i pendlerafstand. Begge dele ser vi ske, idet både salget af ejerlejligheder og huse stiger uden for København,« fastslår Birgit Daetz.

Rentefaldet i 2015 gjorde det muligt for flere at komme ind på boligmarkedet, men siden da er priserne steget markant, og da nye, strammere låneregler i begyndelsen af året trådte i kraft, blev det sværere at købe dyre boliger uden at have friværdi i ryggen.

»Siden lånereglerne blev strammet, har vi set en mere dæmpet salgsaktivitet og prisudvikling. Min forventning er, at andelen af salg i København vil stige igen, når priserne finder et leje, hvor køberne igen oplever en frihed til at finde en bolig, der passer til deres behov,« mener Birgit Daetz.

BRANCHENYT
Læs også