Privatøkonomi

Afdragsfri lån har øget ældres forbrug markant

En stor analyse viser, at de afdragsfri lån nok har øget danskernes boliggæld med milliarder, men de har også gavnet økonomien for mange familier.

De fire CBS-forskere Rikke Sejer Nielsen, Jesper Rangvid, Linda Larsen og Claus Munk har lavet et stort forskningsprojekt om afdragsfri lån. Foto: Charlotte de la Fuente

Afdragsfri lån har fået kritik for at gøre danskerne alt for finansielt udsatte. Men nu fremhæver fire CBS-forskere, at lånene har haft enorm stor betydning for de ældste og yngste låneres mulighed for at udjævne deres forbrug over hele livet. Det gælder ikke mindst for de ældste boligejere med en stor del af formuen bundet i deres friværdi.

»I årene efter introduktionen af de afdragsfri lån øgede økonomisk begrænsede ældre boligejere deres privatforbrug med ca. 10-20 pct. om året i forhold til boligejere uden økonomisk begrænsning. Den altafgørende faktor her er den nye adgang til de afdragsfri lån, som derved har stor betydning for ældre boligejere, som primært har sparet op i egen bolig,« siger Rikke Sejer Nielsen, ph.d. studerende på CBS. ..

Læs også
Top job