Privatøkonomi

Nye huskøbere har fået det lettere

Adgangen til et lille hus i hele Aarhus Kommune og i en række forstadskommuner omkring København er blevet økonomisk lettere for børnefamilier siden 2012, også dem uden friværdi fra ejerlejlighed eller andelsbolig. Foto: Sanne Vils Axelsen

Trods seks år med stigende boligpriser kan familier uden friværdi stadig købe hus i Aarhus og Københavns omegn. Det skyldes en solid reallønsfremgang og halvering af renteudgifter.

Det skriver Politiken mandag.

Faktisk er adgangen til et lille hus i hele Aarhus Kommune og i en række forstadskommuner omkring København ligefrem blevet økonomisk lettere for børnefamilier siden 2012, også dem uden friværdi fra ejerlejlighed eller andelsbolig. Det viser en analyse af indkomstbehovet ved huskøb omkring storbyerne fra Boligøkonomisk Videncenter under Realdania.

»I forstæderne allertættest på København er det blevet sværere at få råd til hus, end det var i 2012. Men vi er overraskede over, at der er så mange steder i relativ nærhed af byen, hvor det omvendt er blevet nemmere at få hus og have«, siger økonom Michael Harboe Møller fra Boligøkonomisk Videncenter til Politiken.

Når flere familier har fået luft i økonomien til at flytte i hus, skyldes det først og fremmest, at renten på et fastforrentet lån er halveret fra 4 til 2 procent i de 6 år, hvor priserne er steget. I dag koster det cirka 3.500 kroner om måneden efter skat at låne 1 million med afdrag. Samtidig er benzin, el og varme blevet billigere. Oveni kommer lønstigninger i perioden på i snit 9-10 procent og ekstremt lav inflation, påpeger cheføkonom Signe Roed-Frederiksen fra Arbejdernes Landsbank, der også har regnet på huskøbsøkonomien:

Huskøb er dog stadig ikke for alle, selv om det er blevet nemmere at slå sig ned nær storbyen. Det kræver ifølge Boligøkonomisk Videncenters model en årsindkomst for en familie på fire på mindst 800.000 kroner, før økonomien hænger sammen efter køb af 125 kvadratmeter i eksempelvis Rødovre, Birkerød eller Søborg, Det svarer cirka til lønnen for et yngre lærerpar. Og så skal familien kunne klare sig for 15.500 kroner månedligt, når alt det faste er betalt.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Få historierne om de iværksættere, der har potentialet til at redefinere dele af dansk erhvervsliv. Få magasinet her
BRANCHENYT
Læs også