Privatøkonomi

Islandsk mineeventyr eller pyramidespil? Bitcoin-klub lokker med høje afkast

»Fem år fra nu ville du have ønsket, at du havde joinet crypto-revolutionen i dag.« Bl.a. sådan sælger en række danskere adgang til en 'klub', der angiveligt tjener store penge på at udvinde kryptovalutaer - men som er under kraftig beskydning for at være et pyramidespil.

Artiklens øverste billede
Der er store penge at hente på at udvinde kryptovalutaer med billig islandsk energi, lyder salgstalen fra Bitclub Network. Men bag kryptohypen ligner det mest af alt et godt, gammeldags pyramidespil, lyder det fra kritikere. Foto: Screendump fra Youtube

I en hangar i Island står tusindvis af computere. De er det bankende hjerte i en Bitcoin-udvindingsforretning, lyder det fra en dansk deltager i projektet, Bitclub Network.

Men ’klubben’ er dybt uigennemsigtig, og køber man sig ind, er der en god chance for, at teknohypen har lokket en til at satse på noget så gammelt og velkendt som et pyramidespil. 

Sådan lyder det fra Carsten Tangaard, professor ved Aarhus Universitet og formand for Penge- og Pensionspanelet.

»Her er der dele, der minder om et klassisk pyramidespil, og så er der tilsyneladende noget, der minder om en reel forretning. Det er bare ikke lige til at tjekke. Men det har man jo også set i tidligere pyramide- eller ponzi-schemes. At man foregiver at have en rigtig forretning. Du har alle ingredienserne til et fupnummer.«

Men der er tale om en helt reel forretning, lyder det fra en af klubbens mest aktive danske fortalere, Erik Rybtke. 

»Forskellen på Bitclub Network og mange andre lignende mining-selskaber er, at vi selv ejer vores maskiner og den hangar, de står i på Island. Bitclub Network ejer sit eget udstyr,« forklarer Erik Rybtke og fortæller, at Bitclub Network nu er et tysk selskab i modsætning til tidligere, hvor man var »en klub.«

Erik Rybtke (th.). Foto: Screendump fra Rybtke.dk

Og Bitclub Network udvinder da også rent faktisk kryptovaluta under eget navn. Det er bare svært at sige, om det er en overskudsforretning, fordi ’klubben’ trods en eksistens siden i hvert fald 2014 aldrig har aflagt regnskab.

Opslag i den tyske virksomhedsdatabase giver intet resultat, ligesom da den tyske avis Die Zeit for nylig ledte efter selskabet. 

Og Erik Rybtke vender da også efterfølgende tilbage via mail og fortæller, at »de tilsyneladende ikke er klar med det endnu i Frankfurt.«

I et selskab med sin bror holder Rybtke, der fortæller om lang erfaring med salg af såkaldte multi level marketing-produkter, i dag foredrag om Bitcoin og Bitclub Network. 

Køber man sig ind via Rybtke, er det en god forretning for brødrene. I hvert fald fortæller Erik Rybtke, at han tjener mere på at skaffe nye medlemmer til klubben end på at investere i den mineforretning, Bitclub Network angiveligt ejer.

Et screenshot af Bitclub Networks henvisningsmodel. Foto: Screendump fra Facebook

Herhjemme er Skattestyrelsen bl.a. stødt på spillet i Grønland, hvor man har bedt Spillemyndigheden, der er en styrelse under Skatteministeriet, om at vurdere, om der er tale om et pyramidespil. 

Spillemyndigheden oplyser, at man ikke kommenterer konkrete virksomheder, og at man ikke tager stilling til virksomheder, der ikke selv direkte henvender sig til danskere.

Men både Bitclub Network og andre virksomheder, der udadtil ligner - USI Tech, Bitconnect - har via medlemmer som Erib Rybtke og en lang række andre henvendt sig til danskere. 

Det sker via både foredrag, youtube-videoer og hjemmesider

Du har alle ingredienserne til et fupnummer.

Carsten Tanggaard, professor ved Aarhus Universitet

Og det virker, fortæller Hans-Henrik Nielsen fra virksomheden Daytraderland.

»Vi får mange henvendelser hver gang, der kommer noget nyt. Lige pludselig fik jeg flere henvendelser fra folk, der sagde, at de havde puttet penge i USI Tech eller nogle af de andre,« siger Hans-Henrik Nielsen, der i en analyse har advaret mod investeringer i USI Tech, og kender til investorer, der har tabt penge på det selskab.

Det har ikke været muligt at komme i kontakt Bitclub Network. Selskabets hjemmeside slår dog fast, at man ikke anser sig selv for et pyramide- eller ponzi-scheme. 

En række henvendelser til danske fortalere for BCN-projektet ud over Erik Rybtke er ikke blevet besvaret.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.