Her har hver tredje lejlighedssælger tjent mindst én million
København er stukket af fra de øvrige byer i Danmark - i hvert fald hvad angår nyslåede boligmillionærer.
2018 nærmer sig slutfasen, og skal landets anden- og tredjestørste byer nå op på niveau med hovedstaden, skal der fart på. I hvert fald når det kommer til antallet af nyslåede boligmillionærer.
Helt nye tal fra Boliga.dk viser nemlig, at 34 pct. af årets ejerlejlighedssælgere i København har kunnet hive en gennemsnitlig fortjeneste på over én million kr. hjem.
Men mens godt hver tredje af de lejlighedssælgende københavnere kan glæde sig over deres nye von And-titel, er der noget længere mellem de selvsamme i Aarhus og Odense.
I den jyske hovedstad er det således 12 pct. af dem, der i år har solgt deres lejlighed, som har tjent mindst en million på handlen. Mens det er syv procent af Odenses lejlighedssælgere, der har haft den samme glædelige tur til banken.
- Det er ikke blevet lettere at sælge - nærmere tværtimod. For udbuddet er steget, så køberne især til lejlighederne i København har fået mere at vælge imellem. Vi ser også i vores fremvisningstal, at køberne - især til de københavnske lejligheder er på flere fremvisninger, inden de beslutter sig, siger Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker hos mæglerkæden Home.
- Boligmarkedet har sat farten lidt ned. Men når det er sagt, så bliver der i et større perspektiv fortsat handlet godt med lejligheder i København. Salget i år til og med tredje kvartal er 90 pct. højere end i eksempelvis 2011, siger han.
Ganske logisk kræver det nogle købere med solide pengepunge, når lejlighedssælgerne skal tjene beløb i millionstørrelsen. Og har man sat jagten ind på en lejlighed i landets største byer, kræver både København og Aarhus da også, at man kan betale landets top fem højeste kvadratmeterpriser.
I tredje kvartal var en gennemsnitlig lejlighedskvadratmeter i København udbudt til salg for 45.000 kr., mens en tilsvarende i Aarhus stod til godt 34.500 kr. Det svarer til, at 80 helt gennemsnitlige kvadratmeter koster intet mindre end 3,6 mio. kr. i København og 2,76 på den anden side af bælterne.
Også i Odense er kvadratmeterpriserne, vi så i tredje kvartal, steget, hvis man sammenligner med samme periode sidste år. I tredje kvartal 2017 kostede en kvadratmeter i byen i midten således 21.883 kr., mens priserne i år er knap 1.000 kr. dyrere.
Så vil man slå sig ned i H.C. Andersens og Kim Larsens gamle hjemby, skal man for øjeblikket betale i omegnen af 22.800 kroner pr. kvadratmeter. Hvilket altså svarer til, at 80 gennemsnitlige kvadratmeter i Odense rammer mæglernes vinduer med en pris på godt 1,8 mio. kr.