Privatøkonomi

Rekordstor diamant er fundet i Canada: En af de mest »smukke og unikke« i verden

Den gule diamant er på 552 karat.

Foto: Dominion Diamond Mines

En ny diamant har indtaget titlen som Nordamerikas største.

Indtil nu har den titel tilhørt diamanten "Diavik Foxfire" på 187,7 karat, som man fandt i Canada i 2015.

Men nu er den rekord slået med flere længder, da en gul diamant på hele 552 karat i oktober blev udgravet i minen Diavik Diamond Mine i Canada.

Det oplyser selskabet Dominion Diamond Mines, der ejer 40 pct. af minen, i en pressemeddelelse.

»Denne utrolige opdagelse viser, hvad der er virkelig spektakulært ved Canadamark diamanter (en type diamanter fra Canada, red.),« siger Kyle Washington, der er formand for Dominion Diamond Mines. Han fortsætter:

»Diamantens farve og tekstur er et unikt eksempel på den rejse, som naturlige diamanter tager fra deres dannelse, og indtil vi opfanger dem. Vores mine har produceret nogle af de smukkeste diamanter i verden, og denne er helt sikkert på toppen af listen.«

Da diamanten har gennemgået en længere rejse gennem minen, er det ifølge selskabet bemærkelsesværdigt, at den stadig er intakt. Dens farve, tekstur og struktur er unik, og den skal nu studeres yderligere.

Diamanten vil ikke blive solgt i sin nuværende grove form, men Dominion Diamond Mines vil i løbet af de næste par uger vælge en »partner,« som skal skære og polere stenen.

Stenens størrelse og derfor svære, tekniske karakter betyder, at der kun er en håndfuld diamantslibere i verden, der er kvalificerede til at skære den og samtidig maksimere dens »farve og glans«.

Da diamanten stadig er under evaluering, er det for tidligt at sige noget om dens endelige værdi.

Men da den tidligere rekordindehaver - diamanten Diavik Foxfire - blev skåret, blev den omdannet til to diamanter, der begge blev auktioneret på auktionshuset Christie's.

De blev solgt for 1,3 millioner dollars tilsammen (som svarer til ca. 8,6 mio. kr.)

BRANCHENYT
Læs også