Privatøkonomi

Professionelle investorers dominans svækker kravene til virksomhederne

Pensions- og investeringsfonde ønsker vækst, men ikke at en af deres investeringer udkonkurrerer alle andre i samme branche. Dermed har kapitalismen spillet fallit, mener forfatter og entreprenør.

De store fonde ejer pæne aktieposter i flere virksomheder i samme branche. Derfor er det for dem at foretrække, at hele branchen tjener lidt mere, siger forfatter og entreprenør Björn Weigel. Foto: Søren Østerlund for Skagen Fondene Foto: Søren Østerlund for Skagen Fondene . Foto: Søren Østerlund for Skagen Fondene . Foto: Søren Østerlund for Skagen Fondene .

Den aggressive ejer, der brænder for, at netop hans eller hendes virksomhed skal udkonkurrere alle på markedet, erstattes i stigende grad af store fonde. Dermed falder presset på virksomhederne. Konsekvensen er lavere vækst. Løsningen på problemet kan være at genindføre A og B-aktier i alle selskaber, så der igen bliver egentlige ejere.

Det mener den svenske forfatter, private equity investor og rådgiver Björn Weigel. Han er rejsende i provokation, men han mener, at det er nødvendigt. Han er dybt bekymret for, at den vestlige kapitalisme er ved at spille fallit. ..

BRANCHENYT
Læs også