Privatøkonomi

Misbrug af NemID: Du kan selv komme til at hænge på regningen

Hvis dit NemID lander i de forkerte hænder, kan du alligevel risikere at skulle betale regningen. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen advarer nu forbrugere.

Du skal værne om dit NemID. Hvis andre misbruger dit nøglekort, kan du risikere at hænge på regningen. 
Foto: Arkiv

Hvis dit NemID bliver misbrugt, kan du ende med selv at skulle betale alligevel.

Sådan lyder det fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der forklarer, hvordan forbrugere kan risikere at hæfte for misbrug af NemID, hvis forbrugeren selv har muliggjort misbruget.

»Udleverer du dit NemID og adgangskode til andre, eller lader du dit nøglekort ligge frit fremme, kan du komme til at hæfte for et lån eller køb af et produkt, selvom du ikke selv har indgået aftalen. Om du hæfter, vil dog altid bero på en konkret vurdering af, hvad der er sket,« siger forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann.

Du kan altså komme til at hæfte, hvis andre misbruger dit NemID til for eksempel at købe produkter på afbetaling eller optage forbrugslån. Det viser sager fra både Teleankenævnet og Højesteret.

Højesteret har alene i januar 2019 afsagt dom i to sager, hvor forbrugernes NemID var blevet brugt af tredjemænd til at optage forbrugslån. I begge sager vurderede Højesteret, at forbrugerne ved at udlevere deres oplysninger til tredjemænd havde udvist en sådan grad af uagtsomhed, at de hæftede for lånet, selvom de ikke selv havde tilføjet underskriften digitalt.

Teleankenævnet har ligeledes afgjort flere sager, hvor forbrugerne hæfter for, at deres NemID er blevet brugt af tredjemænd til at indgå aftaler om køb af mobiltelefoner eller tablets på afbetaling.

Teleankenævnet har f.eks. i en konkret sag vurderet, at forbrugeren var velvidende om, at hans NemID skulle bruges til at indgå aftaler om køb af mobiltelefoner. Forbrugeren fik derfor ikke medhold og hæftede for aftalerne.

I en anden sag var forbrugeren blevet truet til at udlevere sit NemID til to personer. Forbrugeren vidste ikke, at hans NemID ville blive brugt til køb af en mobiltelefon. Teleankenævnet vurderede, at forbrugeren hæftede for betaling til teleselskabet, fordi han ikke havde spærret sit NemID og orienteret teleselskabet om misbruget umiddelbart efter, at han fik kendskab til det.

»Det er vigtigt, at du hurtigst muligt spærrer dit NemID, hvis du smider det væk eller har mistanke om misbrug. Du skal desuden gøre virksomheden, som købet er foretaget hos, opmærksom på din mistanke. Ellers risikerer du selv at hænge på regningen,« siger Susanne Aamann.

Læs også