Privatøkonomi

Strømmen er vendt: Nu flytter børnefamilierne fra København

De seneste år er flere personer rykket ud af hovedstaden, end der er kommet nye tilflyttere til, viser analyse.

Artiklens øverste billede
Børnefamilier forlader nu hovedstaden, viser analyse. Foto: Per Folkver.

Strømmen af flyttebiler ud og ind af i landets største byer er ved at vende. Der er nemlig flyttet flere fra København, end der er kommet nye til tilflyttere til – og i landets øvrige store byer er der også sket en vending i udviklingen.

Det viser en analyse, som Arbejdernes Landsbank har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

»Det er børnefamilier, der i større grad flytter ud af byen. Det er ikke fordi, at de ikke kan lide kan København, for der bliver født flere børn, men når man får barn nummer to, flytter man typisk ud af byen. Og man flytter længere væk fra byen, end man gjorde tidligere,« siger Signe Roed-Frederiksen, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

De seneste fire år var den såkaldte nettotilflytning til København negativ. I Odense var den på et rundt nul, mens nettotilflytningen i Aarhus og Aalborg er aftaget. Til sammenligning var der i perioden 2011-2014 en positiv nettotilflytning til de fire byer, viser analysen fra Arbejdernes Landsbank.

Selvom der i hovedstaden ikke længere var tale om nettotilflytning, steg befolkningstallet alligevel de seneste fire år. Det skyldes en kombination af indvandring og flere nyfødte børn.

»Hvis det ikke havde været tilfældet, havde befolkningstallet været faldende,« siger Signe Roed-Frederiksen.

Ifølge cheføkonom skal forklaringen på, at der nu er flere fraflyttere end tilflyttere i hovedstaden, bl.a. findes i prisudviklingen på boligmarkedet i København.

»Hvis man gerne vil have mere plads, er det meget svært at få råd til det. Priserne er steget, og der er kommet strammere låneregler, så man skal have en større indkomst for at kunne købe. Samtidig er bytteforholdet mellem land og by blevet bedre, så man kan få flere kvadratmeter i provinsen i forhold til kvadratmeter i København, end man kunne tidligere,« siger Signe Roed-Frederiksen.

Samtidig kan udviklingen på boligmarkedet efter finanskrisen have spillet en rolle. Inden finanskrisen steg priserne på ejerlejligheder voldsomt, krisen skar en stor luns af priserne.

»Det passer med, at nogle ejere nu har mulighed for at komme ud af byen uden at skulle realisere et tab,« siger Signe Roed-Frederiksen.

For boligmarkedet betyder udviklingen i befolkningstilvæksten eller mangel på samme, at der er blevet taget lidt af efterspørgslen.

»Det kan gøre, at det mismatch, der har været mellem udbud og efterspørgsel, er blevet lidt mindre. Det kan være med til at tage toppen af presset på markedet,« siger Signe Roed-Frederiksen.

Omvendt kan ændringen i vandringen mellem provinsen og storbyerne have været med til at løfte boligmarkedet uden for landets største byer.

»Det er helt klart en af årsagerne til, at boligpriserne kravler opad i provinsen. Man kan se, at man nu flytter fra byen og ud til forstæderne og faktisk også endnu længere ud. Det er med til at holde priserne lidt oppe i disse områder.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.