Privatøkonomi

Hoppede du af aktiemarkedet på det forkerte tidspunkt? »For mange investorer har det været en rutsjebanetur«

Det amerikanske aktiemarked er steget markant siden bunden i slutningen af 2018.

Der har været store op- og nedture på aktiemarkedet siden efteråret. Foto: Brendan Mcdermid

Investorerne har haft medvind på finansmarkederne i 2019. Men det er formentlig ikke alle, der har nydt godt af denne udvikling.

De investorer, som valgte at søge ly under den kraftige turbulens, som ramte i slutningen af 2018, har nemlig efterladt et afkast på bordet.

Inden uroen brød ud på finansmarkederne i 2018, toppede det amerikanske marked i slutningen af september. Fra den 20. september og frem til den 13. maj er S&P 500 Total Return Indeks (som viser kursudviklingen inklusive geninvesterede udbytter, red.) steget med 1,84 pct., viser en opgørelse fra Formuepleje.

»Slutningen af 2018 blev relativt hård og gav nogle mærkbare kursfald, som så blev afløst af langt mere positive takter i starten af 2019, så det har været en periode med stor volatilitet. For mange investorer har det været en rutsjebanetur, og hvis man er gået ind og ud af markedet på de forkerte tidspunkter, har der været risiko for at lide store tab,« siger Søren Astrup, der er direktør i Formuepleje.

Solgte man ud ud på bunden, er man gået glip af endnu mere. I USA blev bunden nået den 24. december, og frem til den 13. maj er S&P 500 Total Return Indekset steget med 15,9 pct.

»Årsagen til aktiernes comeback i 1. kvartal skal efter vores mening primært findes i, at Fed og de andre store centralbanker i verden reagerede på markedsuroen ved at sætte de planlagte renteforhøjelser i bero. Det er godt for aktierne. Derudover var 1. kvartal også præget af ro i handelskrigen mellem USA og Kina. Der har vi senest set, at den uro er blusset op igen og har medført kursfald i aktier. Det er en udvikling, vi tager alvorligt,« siger Søren Astrup.

BRANCHENYT
Læs også