Privatøkonomi

Hvem får ret? Mens obligationsmarkedet peger på recession, så spår aktierne meget mere optur

Aktie- og obligationshandlerne er dybt uenige om, hvilken vej markederne skal gå de kommende uger og måneder.

Aktie- og obligationshandlerne er dybt uenige om, hvilken vej markederne skal de kommende uger og måneder. AP Photo/Richard Drew

Mens aktierne stiger på formodninger om en økonomisk optur og en snarlig afslutning af handelskrigen mellem USA og Kina, så peger priserne i obligationsmarkedet på, at en nedtur står for døren.

Den meget forskelligartede udvikling på de to nært beslægtede markeder kan ikke vare ved, vurderer bl.a. Nordea og Bankinvest. En normalisering kan udløse store kurs- og renteudsving de kommende uger og måneder, advarer de.

»Noget af det, som har givet aktierne en optur, er netop de lavere renter. Men det er som om, at aktiemarkedet har glemt, at der er en årsag til, at obligationsmarkedet forventer, at renterne skal ned. Her ser man en betydelig risiko for, at væksten skal aftage som følge af handelskrigen,« siger Nicolas Tousgaard, seniorstrateg i Bankinvest, der har omtrent 92 mia. kr. under forvaltning og administration.

Renten på mange obligationer i USA og Europa er de seneste uger tordnet ned, fordi markedet mener, at økonomien har kurs mod en kraftig afmatning, og fordi forventningerne til inflationen falder støt.

Man skal tilbage til 2016 for at finde en lavere effektiv rente på de 10-årige amerikanske statsobligationer. Renten er bl.a. lavere end på obligationer med langt kortere løbetid. Det har tidligere været et næsten stensikkert signal om, at økonomien er på vej ind i en recession.

I Tyskland slår renten på landets 10-årige statsobligation bundrekord, og ligger nu et stykke under 0 pct.

I Danmark flirtede boligmarkedet i april med det 30-årige lån til 1,5 pct. Nu forudser Nykredit, at der er plads til en ny konverteringsbølge på op mod 200 mia. kr., fordi 1 procentlånet igen er i spil.

Samtidig er det globale aktieindeks MSCI World steget de seneste uger og ligger nu ca. 15 pct. over startpunktet i år.

Analytikere forventer fremgang i indtjeningen i indeksets aktier på ca. 17 pct. over de kommende 12 måneder, hvilket ifølge Bankinvest betyder, at en fredelig løsning på handelskrigen på G20-topmødet i slutningen af måneden allerede er lagt ind i priserne.

Men Nordea tvivler. Her regner man kun med, at indtjeningen i selskaberne stiger 3 pct. de kommende 12 måneder.

Man har også for nyligt ændret sin prognose for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, så man nu regner med, at den vil sænke renten fire gange før udgangen af 2020.

»På den længere bane skal aktie- og obligationsmarkederne mødes igen. Spørgsmålet er, om det er aktierne eller obligationerne, der vil få ret. Lige nu ser vi størst risiko i aktiepriserne,« siger Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea.

Læs også