Privatøkonomi

Verdens rigeste bliver fattigere for første gang i syv år

Antallet af millionærer på verdensplan faldt sidste år, viser rapport fra international konsulentvirksomhed.

I 2018 blev de mennesker i verden, der betegnes som rige, fattigere. Det er første gang, at deres rigdom er faldet siden 2011.

Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa. Oplysningerne stammer fra en rapport, som it-konsulentvirksomheden Capgemini udkom med mandag.

Virksomheden med kontorer i mere end 40 lande er med til at udgive en årlig World Wealth Report, der giver et billede af pengesituationen i verden.

Rapporten viser, at rigdommen hos dem, der er millionære, faldt i 2018 med næsten tre procent til 68,1 milliarder dollar sammenlignet med 2017. 

Samtidig faldt antallet af millionærer verden over for første gang siden finanskrisen i 2008. 

Dermed er der 18 millioner millionærer i verden, hvilket er 0,3 procent færre i 2017. Det største fald ligger hos de superrige, som har mere end 30 millioner dollar. Deres totale formue faldt med seks procent.

I Tyskland faldt antallet af borgere, der er indehavere af mere end en million dollar til 1,35 millioner, hvilket er 1,1 procent af den samlede befolkning. Den tendens er tyskerne ikke ene om.

Capgemini er af den overbevisning, at det blandt andet skyldes internationale handelskonflikter og usikkerhed omkring briternes udtrædelse af det europæiske samarbejde i EU samt tab på aktiemarkedet.

Ifølge den tyske centralbank har et fald på aktiemarkedet i 2018 sat sit spor. For første gang i tre år er også formuen i private husholdninger i Tyskland faldet, og investorerne har oplevet første fald siden 2008.

Trods udviklingen er Tyskland stadig et af de lande i verden med flest millionære. USA topper listen efterfulgt af Japan, Tyskland og Kina.

Ifølge rapporten udgør de fire nationer 61,2 procent af verdens mest velhavende folk.

Capgemini tager højde for aktier, fastforrentede værdipapirer, alternative investeringer som naturressourcer, kontanter og ejendomme i rapporten.

Læs også