Privatøkonomi

Pensionsselskaber dæmper kundernes forventninger efter milliardafkast

Danskernes pensionsformuer voksede med over 100 mia. kr. i 1. halvår 2019. Fremtiden synes dog mere usikker.

Amerikanske aktier - her på New York Stock Exchange - er fortsat i rekordhumør ud fra en forventning om, at centralbankerne holder hånden under markederne. Men samtidig stiger usikkerheden pga. den langstrakte handelskrig mellem USA og Kina. Foto: Reuters/Brendan McDermid

En hjælpende hånd fra centralbankerne har sikret pensionsopsparerne en særdeles god start på året med afkast på 10-15 pct. Men skønt aktiemarkederne fortsat er i rekordhumør, skal danskerne ikke forvente tårnhøje afkast på pensionsopsparingen i den resterende del af året, advarer pensionsbranchen.

»Vi forventer meget begrænsede afkast i 2. halvår, og vi vil se større kursudsving, end vi er vant til. Aktiemarkedet har løbet lidt foran realøkonomien drevet af forventninger til, at centralbankerne vil nedsætte renterne henover resten af året,« siger investeringsdirektør Anders Stensbøl Christiansen fra Velliv.

Flere af verdens største investorer har også dæmpet forventningerne til aktier, skønt de fortsat mener, at der er liv i det økonomiske opsving. Den amerikanske storbank Citigroup venter, at aktierne frem til næste sommer kan stige med ca. 3 pct.

Udfordringen er bl.a. aftagende global vækst, faldende forbrugertillid, handelskrigen mellem USA og Kina og fornyet usikkerhed om brexit.

Velliv og Danica Pension har hentet nogle af de højeste afkast til pensionskunderne i den første halvdel af året. Også Danica Pension ser skeptisk på udsigterne.

»Vi forventer ikke lige så høje absolutte afkast i det kommende halvår, og det indstiller vi selvfølgelig vores portefølje efter,« siger investeringsdirektør Anders Svennesen, Danica Pension.

Vi forventer meget begrænsede afkast i 2. halvår, og vi vil se større kursudsving, end vi er vant til.

Anders Stensbøl Christiansen, investeringsdirektør i Velliv

Samlet set har 2019 indtil nu boostet danskernes pensionsopsparinger med over 100 mia. kr. Alene PFA Pension og Industriens Pension fik tilsammen afkast på over 52 mia. kr. i årets første seks måneder.

PFA’s investeringsdirektør Chrstian Lindstrøm Lage siger i en kommentar til PFA’s kunder, at skønt aktier over sommeren er steget til nye højder, så understøttes stigningen ikke af en tilsvarende fremgang i den globale økonomi.

»I PFA går vi derfor til markederne med en vis forsigtighed, men også med et opmærksomt blik på de muligheder, der altid opstår i sådan en situation,« siger Christian Lindstrøm Lage.

BRANCHENYT
Læs også