Privatøkonomi

Boligejere kan få skattefri kursgevinst

De første lånetilbud i det nye afdragsfrie 0,5 pct. lån er sendt afsted.

Flere boligejere har allerede kastet sig over det nye 0,5 pct. lån. Foto: Michael Hansen/POLFOTO

Mange boligejere vil kunne score en skattefri kursgevinst, og i Nordea Kredit opfordrer man kunderne til at gøre det.

Muligheden er opstået efter de seneste dages pludselige kursstigninger, der betyder, at begge 30-årige 1 pct. lån er lukket. Mange har dog fået et lånetilbud hjem, før kursen rundede de 100, og det kan de nu udnytte.

I Nordea Kredit gælder et lånetilbud i tre måneder, også selv om kursen på den obligation, der ligger bag lånet, er gået over 100.

Det betyder, at en del boligejere har mulighed for at vælge, om de ønsker et 30-årigt fastforrentet 1 pct. lån eller et 30-årigt fastforrentet 0,5 pct. lån. Simpelthen fordi de allerede lige inde med et lånetilbud i 1 pct. lånet.

»Hvis boligejeren allerede har et lånetilbud i det 30-årige 1 pct. lån, anbefaler vi at benytte sig at det,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Kursen på det 30-årige 1 pct. lån med afdrag ligger lige nu i 101,1, mens versionen med 10 afdragsfrie år ligger i 100,45. I begge tilfælde vil boligejeren altså opnå en lille kursgevinst.

Kun i de tilfælde, hvor boligejeren er sikker på at beholde sit lån i mange år eller tror på større rentestigninger indenfor de kommende år, er 0,5 pct. lånet en overvejelser værd, mener Lise Nytoft Bergmann. Det nye 0,5 pct. lån er nemlig en anelse billigere end det tilsvarende 1 pct. lån.

Vi har solgt 10 mio. kr. i det 30-årige fastforrentede 0,5 pct. lån med 10 afdragsfrie år til kurs 96,5. Det er en flot kurs.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom, Nordea Kredit

Samtidig har 1 pct. obligationerne den fordel, at der allerede er udstedt rigtigt mange af dem, og at serierne derfor er store og likvide. I det 30-årige 1 pct. lån med afdrag er der i Nordea Kredit udstedt for 14,2 mia. kr., mens der i versionen uden afdrag er udstedt for 10,1 mia. kr.

Der er stor interesse for det nye 30-årige lån, og det har resulteret i, at Nordea Kreidt allerede har handlet de første obligationer.

»Vi har solgt 10 mio. kr. i det 30-årige fastforrentede 0,5 pct. lån med 10 afdragsfrie år til kurs 96,5. Det er en flot kurs – også i det nuværende rentemarked,« mener Lise Nytoft Bergmann.

Der er også interesse for det nye 20-årige 0 pct. lån, men her er det særligt eksisterende boligkøbere, der ringer, og interessen er mindre end på det 30-årige lån.

Læs også