Privatøkonomi

Risikerer skattesmæk: Skattestyrelsen gennemtrawler danskeres kryptohandler

Skattestyrelsen har fået adgang til oplysninger om 20.000 danskeres handler med kryptovalutaer fra tre danske kryptobørser.

Tre danske kryptobørser har udleveret oplysninger om 20.000 danskeres handel med kryptovalutaer til skattemyndighederne. Foto: Rick Bowmer

De danske skattemyndigheder er i gang med at gennemgå 20.000 danskeres handler med kryptovalutaer for at finde ud af, om der er blevet betalt den rigtige skat.

Arbejdet med at gennemgå de mange tusinde danskeres handler med kryptovalutaer er blevet muligt, efter at Skattestyrelsen har modtaget oplysninger fra tre danske kryptobørser. Det oplyser Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

»Det er første gang, vi får et indblik i, hvor mange der har købt og solgt kryptovaluta i Danmark. Vi har nu et solidt datagrundlag for at gå videre i vores arbejde, som handler om at sikre, at borgere og virksomheder betaler det rigtige i skat, hvis de har en gevinst og får fradrag, hvis de har lidt et tab. På den måde kan vi også give borgerne en endnu bedre vejledning,« udtaler Kim Tolstrup, underdirektør i Skattestyrelsen, i en pressemeddelelse.

Skattestyrelsen fik tilladelse af Skatterådet til at indhente oplysninger om alle køb og salg af kryptovaluater samt navne, adresser, cpr-numre og eventuelle cvr-numre. Tilladelsen blev givet på et møde i december, og med den i hånden kunne skattemyndighederne indhente oplysninger fra perioden 1. januar 2016 til 31. december 2018.

Afgørelsen fra Skatterådet kom, efter at Skat i 2018 fik oplysninger om 2.700 danskeres handel med kryptovalutaer fra de finske skattemyndigheder.

»Det er endnu for tidligt at sige, hvad vi finder, når vi kigger længere ind i materialet. Men vores indledende gennemgang viser, at borgerne ikke har været så opmærksomme på at få indberettet til os. Derfor er det vigtigt at sige, at det ikke er for sent. Man kan godt få genoptaget sin sag, hvis man har gode grunde til det. Så jeg vil gerne komme med en opfordring til, at man får kigget på, hvad man har selvangivet, hvis man har købt og solgt kryptovaluta de seneste år,« siger Kim Tolstrup.

I begyndelsen af 2018 kom Skatterådet med en historisk afgørelse, der ifølge revisionshuset BDO gør, at der reelt ikke er nogen vej uden om at skulle betale skat, hvis man køber eller sælger bitcoins.

»Vores konklusion er, at hvis man har købt bitcoins, så vil der typisk være tale om spekulation i skattemæssig forstand. Og spekulation er skattepligtig,« udtalte Hanne Søgaard Hansen, formand for Skatterådet, i den forbindelse.

BRANCHENYT
Læs også