Privatøkonomi

Ejendomsmæglere: Usikkerhed om boligskat har ramt salget

Lånestramninger kombineret med rygter om ny boligskat har været gift for markedet for dyrere boliger.

Det nye boligskattesystem har allerede haft negative konsekvenser for boligmarkedet specielt for de dyrere huse, fortæller ejendomsmægler, Jesper Nielsen

Uroen om det nye boligskattesystem har ramt markedet i København og Nordsjælland hårdt.

»Der har simpelthen været et vakuum i markedet det seneste halve år,« siger ejendomsmægler, Jesper Nielsen, der bla. sælger dyrere boliger i København og Nordsjælland.

Usikkerheden vil fortsætte, mener kommunikationschef hos EDC, Jan Nordmann.

»Det afgørende for boligkøberne er at have sikker viden om de fremtidige udgifter. I de områder, hvor nye ejendomsvurderinger kommer til at have størst effekt, kan udskydelsen påvirke markedet negativt,« mener EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann.

Her tænkes der konkret på de absolut dyreste områder i København og på Frederiksberg, hvor forventningerne til de nye vurderinger går i retning af en mærkbar stigning i boligskatterne.

»Det er ekstra uheldigt at vi nu tilsyneladende skal have endnu tre år, hvor ingen præcis kender konsekvensen af nye ejendomsvurderinger,« siger Jan Nordmann.

Ifølge Jesper Nielsen har de mange rygter haft store konsekvenser.

»Der har været en masse rygter, og boligejere har kunnet gå ind på boliga.dk og set, hvor meget boligskatten ville stige. I mange tilfælde var der tale om en fordobling,« siger Jesper Nielsen.

Det seneste halve år er man begyndt at indregne konsekvenserne af boligskattereformen, når man skulle belåne sin bolig.

Jesper Nielsen, ejendomsmægler

De oprindelige regler betød, at alle, der købte en bolig efter 2021, ville blive ramt af de nye regler. Købte man inden, ville man stadig være omfattet af de gamle regler.

»Men det er klart, at det har skabt usikkerhed både blandt købere og sælgere. Det seneste halve år er man begyndt at indregne konsekvenserne af boligskattereformen, når man skulle belåne sin bolig.«

Jesper Nielsen peger på, at kombinationen af lånestramninger og den nye boligskat har været gift for ejendomsmarkedet.

»Der er faldet to bomber på samme tid. Det er altså for meget. Nu kan vi nå at få implementeret de nye lånestramninger i markedet. Det har vi tre år til. Derefter får markedet så tid til at vænne sig til boligskatten.«

Jesper Nielsen håber på, at man foruden det it-mæssige også ser på hele grundlaget for boligskatten.

»Det siger næsten sig selv, at en fordobling af boligskatten ikke går. Det er altså for meget, og det er simpelthen en for voldsom økonomisk belastning for boliger i 6-8 mio. kroners-klassen,« siger Jesper Nielsen.

BRANCHENYT
Læs også