Privatøkonomi

Danskerne har alt for høje forventninger til afkastet: »Nogle kan få sig en slem overraskelse«

En stor del af danskerne forventer, at de gode tider på finansmarkederne vil vare ved. Det er urealistisk, lyder det fra eksperter.

De seneste år har både aktier og obligationer givet et godt afkast. Foto: Heidi Joy Madsen

Danskerne har helt urealistiske forventninger til, hvor mange penge de har at forsøde alderdommen med.

Således forventer 41 pct., at de får lige så høje afkast på deres pensionsopsparing de kommende fem år, som de har opnået de seneste 10 år, hvor afkastene har været helt i top.

Det viser en undersøgelse, som pensionsselskabet Velliv har fået foretaget blandt et repræsentativt udsnit af danskerne.

Men det er ifølge flere eksperter helt urealistisk.

»De fremtidige afkast forventes at blive markant lavere end de afkast, vi har set historisk. Renterne er meget lave, og derfor må man forvente meget lave afkast på obligationer,« siger Jesper Rangvid, der er professor på CBS og formand for Rådet for Pensionsprognoser.

Rådet forventer blandt andet 0,3 pct. i årlige afkast fra obligationer. Det er under 1/10 af det historiske afkast.

I Velliv er man overrasket over undersøgelsens resultat.

»Det er meget menneskeligt at blive lidt fartblind, når alt går godt – og det er præcis dér, vi er nu. Vi – og resten af verden – har stort set kun oplevet 10 års økonomisk opsving, hvor aktiemarkederne samtidig er buldret frem,« siger Jens Christian Nielsen, der er cheføkonom i Velliv.

Professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet er enig i, at afkastforventningerne er urealistiske. Han mener, at pensionsselskaberne skal gøre mere for at afstemme forventningerne til det fremadrettede afkast med deres kunder.

»Det har de erfaringsmæssigt ikke været gode til,« siger han.

Samtidig peger han på, at kunderne skal sørge for at sætte sig ind i tingene. Særligt i forhold til, hvornår formuen tillader, at man trækker sig tilbage.

»Ellers kan nogle få sig en slem overraskelse,« siger han.

Beregninger, som Velliv har lavet for Finans, viser, at det kan skære over 1 mio. kr. af pensionsopsparingen for en dansker med 10 år til pension, hvis afkastet fremadrettet bliver 3 pct. frem for 8 pct. om året.

Læs også