Privatøkonomi

Reform af boligskat forsinkes af it-koks: Nu strammes tilsynet

Sønderlemmende kritik fra It-rådet får flere konsekvenser end forsinkelse af boligskattereformen.

Skatteminister Morten Bødskov betegner de nye boligskatter som et højrisikoprojekt. Foto: Sune Stavnstrup Sørensen/Ritzau Scanpix

Skruen strammes om de mange projekter, der skal udgøre et nyt boligskattesystem. Skatteminister Morten Bødskov vil nu skærpe tilsynet.

Det sker efter, at It-rådet netop har offentliggjort en markant kritik af forarbejdet.

Der er vel at mærke kun tale om grundskylden -ikke det øvrige skattesystem, og It-rådet har identificeret mere end 20 kritiske risici ved hele projektet, der ligesom den øvrige skattereform er forsinket fra 2021 til 2024.

Det er en svær opgave, som undervejs har vist sig endnu mere kompleks, end man først troede.

Morten Bødskov, skatteminister

»Regeringens eftersyn på ejendomsområdet viser, at der stadig er et stort stykke arbejde, før man er i mål. Nye ejendomsvurderinger og boligskatteregler har fra starten været et højrisikoprojekt, hvor man skulle bygge et forvaltningsområde op fra bunden,« siger skatteminister Morten Bødskov.

Kritikken fra It-rådet drejer sig i høj grad om økonomien. Den beskrives med ord som »baseret på løse overslag,« og at »økonomiopstillingen indeholder uacceptable buffere og puljer.«

Hvad er It-rådet?
  • It-rådet er sammensat af ledere fra både det offentlige og private erhvervsliv. Alle medlemmerne har erfaringer med store it- eller forandringsprojekter og styring af it-systemer.
  • Rådet består af: Morgens Pedersen (formand) Finansministeriet, Birgit W. Nørgaard, Michael Moesgaard, it-direktør DSB, Anne Marie Jess Hansen, direktør Knowledge Cube, Charlotte Hersdorf, it-chef, Nordea Finance, Erik Andreasen, fhv. underdirektør Danske Bank, Jesper Jarmbæk, fhv. direktør Kort- og Matrikelstyrelsen, Karin Bentsen, vicedirektør, Kombit, Jørgen Bardenfleth, bestyrelsesformand, Lars Mathiesen, bestyrelsesformand, Mikkel Müller, CIO/CTO, DR, Peter Schleidt, bankdirektør Jyske Bank og Torben Ruberg, CIO, og Head of it, Maersk Tankers.Der er også en markant kritik af selve projektet, der ganske enkelt mangler en masterplan for både programmer og it-udvikling. Netop kompleksiteten af hele opgaven har været en stor udfordring, mener Morten Bødskov.

»Det er en svær opgave, som undervejs har vist sig endnu mere kompleks, end man først troede. Hvis det var gået snorlige og havde fulgt de oprindelige planer, så havde vores eftersyn næppe vist, at det var nødvendigt at skyde ikrafttrædelsen af de nye boligskatteregler,« siger Morten Bødskov.

Netop It-rådets kritik er indgået som en central del af regeringens eftersyn af området, og dermed også i beslutningen om at udskyde boligskattereglerne, understreger han.

»For regeringen er det helt afgørende, at der er tryghed for boligejerne. Nu har vi et reelt billede af de mest akutte problemer, så vi kan tage arbejdshandskerne på og komme i gang med at løse dem.«

Skatteministerens mål i første omgang er at få have genskabt tillid.

»Tillid er kittet i vores samfund. Jeg er ikke i tvivl om, at vi har brug for strammere styring og stærkere tilsyn af skattevæsenets it. Vi skal være mere sikre på, at de planer, vi lægger, de holder, og at systemerne virker, som de skal, når vi sætter strøm til dem,« siger Morten Bødskov.

Derfor skal der etableres et nyt it-tilsyn, der får vetoret. Tilsynet skal give grønt lys på alle store it-projekter.

»Vi lægger op til at investere mere end 350 mio. kr. ekstra i området – alene til næste år. Skal vi lykkes med opgaven, er der brug for både realisme, ressourcer og et bredt samarbejde, hvor vi hurtigt finder en løsning,« siger Morten Bødskov.

BRANCHENYT
Læs også