Privatøkonomi
BREAKING

Dyrt væddemål væltede Einar Aas - nu får han 150 mio. kr. tilbage

Men han kan ikke proppe millionerne i egen lomme.

Einar Aas bor uden for den lille norske by Grimstad - og det kan han blive ved med. Foto: Google Maps.

Et skæbnesvangert væddemål på risikable handler med elpriser kostede sidste efterår den norske storspekulant og milliardær Einar Aas størstedelen af hans formue.

Nu har Einar Aaas vundet en skattesejr, som sikrer ham og hans kreditorer lidt over 150 mio. kr. Det skriver flere norske medier.

En særlig detalje i norsk skattelovgivning betyder, at Einar Aas - fordi hans virksomhed i 2018 lukkede med underskud - kan få tilbageført den skat, som han har betalt to år tilbage.

I alt skal den norske stat og Grimstad Kommune, hvor Einar Aas er bosat, tilbagebetale 153 mio. kr. til Einar Aas, har de norske skattemyndigheder afgjort.

Einar Aas kan dog ikke proppe millionerne i egen lomme. De går til hans mange kreditorer, som sidste efterår tabte store summer på storspekulantens kollaps.

Einar Aas tjente igennem mange år styrtende med penge på spekulativ handel på elmarkedet. Han opbyggede fra bunden en milliardformue og var i flere år den nordmand med den største skattepligtige indkomst.

Men i efteråret 2018 gik et væddemål på elpriser helt galt.

Einar Aas havde satset nærmest hele sin formue på, at elpriserne i Tyskland og Norden ville nærme sig hinanden i 2019. Men da prisforskellen pludselig steg markant, blev Einar Aas’ tab på væddemålet så stort, at han ikke havde flere penge at stille som sikkerhed.

Derfor blev hans portefølje tvangssolgt med et tab på 1,9 mia. kr.

Einar Aas formåede at indgå en aftale med sine kreditorer og undgik dermed en personlig konkurs. Han fik desuden lov til at beholde sin pragtvilla i Grimstad, biler, både og kunst for millioner.

De 166 kreditorer, som Einar Aas skylder penge, er alle medlemmer af Nasdaq Clearing på den nordiske elbørs, Nasdaq Commodities. De måtte tilsammen indbetale over en milliard norske kroner til børsens sikkerhedsfond for at dække Einar Aas’ kæmpetab. Hovedpersonen var nemlig blanket af.

Det pudsige er, at Einar Aas’ fejlslagne væddemål faktisk viste sig slet ikke at være så tosset. På den dag, hvor væddemålet udløb, var prisforskellen på de tyske- og nordiske elpriser nemlig faldet til kun få kroner.

Lige som Einar Aas havde satset på.

Med andre ord: Hvis Einar Aas havde haft råd til at fortsætte sit væddemål helt til slutningen, havde han indkasseret 2 mia. kr. Men sådan gik det altså ikke.

BRANCHENYT
Læs også