Privatøkonomi

Dit parcelhus kan blive over 1.000 kr. mere værd om ugen i 2020

Optimismen er intakt efter et 2019 med prisstigninger på huse i de fleste af landets kommuner.

Boligsalget har været højt i 2019, og meget er foregået uden for de helt store byer. Boligøkonomerne forventer igen i 2020 et år med stigende huspriser over det meste af landet.  Arkivfoto: Thomas Borberg/Polfoto

Boligejere over det meste af landet kan se frem til at blive rigere i mursten i 2020. Det blev de også i 2019, da centralt beliggende huse over det meste af landet steg i pris. Flere eksperter forventer dog, at farten i prisstigningerne tager af.

»Vi venter, at huspriserne vil stige med i omegnen af 3-4 pct. i 2020 sammenlignet med 2019. Det svarer til, at et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter vil koste op til i omegnen af 55.000 kroner mere ved udgangen af 2020 sammenlignet med udgangen af 2019,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Dermed vil gennemsnitligt parcelhus stige mere end 1.050 kr. om ugen i 2020.

Realkredit Danmark er på linje med Finansministeriets og Nationalbankens økonomer. De forventer prisvækst på henholdsvis 3,2 og 3,5 pct. i 2020.

I Nykredit pointerer boligøkonom Mira Lie Nielsen, at høj beskæftigelse og yderligere rentefald har sikret, at også boligmarkedet uden for de store byer er steget i 2019.

»I 2020 forventer vi at dette mønster fortsat vil kendetegne boligmarkedet og medføre huspriser, som stiger omtrent 3 pct. - altså lidt mindre end i 2019. De geografiske områder, hvor prispresset er lavere, fylder mere, og vi forventer samtidig ikke yderligere rentefald i 2020,« forklarer Mira Lie Nielsen.

Hvis vi får ret i vores prognose, vil det være ottende år i træk, at huspriserne stiger.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom Nordea Kredit

Også Jyske Realkredit og Nordea Kredit forventer moderat stigende priser. Jysk Realkredit spår, at priserne stiger ca. 2 pct. mere end inflationen. Mens Nordea Kredit forudsiger en prisvækst omkring 3 pct.

»Hvis vi får ret i vores prognose, vil det være ottende år i træk, at huspriserne stiger,« siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit.

Sådan gik det i 2019
  • Forud for 2019 var boligøkonomernes forventning prisstigninger på huse på 2,5-4 pct, mens de fleste ventede, at ejerlejlighederne landede omkring 0.
  • Ifølge Finans Danmarks Boligmarked statistik steg huse de første tre kvartaler af 2019 3,2 pct., ejerlejligheder 0,5 pct. og sommerhuse 2,7 pct.
  • Boligsiden.dk, hvis tal går frem til og med november, viser lidt højere stigninger ikke mindst på ejerlejligheder, som ser ud til at stige over 4pct. for hele året - det samme som parcel- og rækkehuse.

Nordea forventer stigende priser, fordi de store rentefald i 2019 har gjort det billigere at finansiere boligen.

»Kombineret med en høj beskæftigelse og udsigt til yderligere stigninger i reallønnen i 2020 gør det boligmarkedet attraktivt for mange. Det, forventer vi, vil spille ind på både priser, handelsaktivitet, liggetider og afslag,« siger Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også