Serier

Store forskelle på mulighederne for at få rejsepengene retur ved coronavirus

Ikke alle rejseforsikringer dækker afbestillinger, skønt Udenrigsministeriet advarer mod at rejse. Forbrugerrådet opfordrer alle selskaber til at dække.

Corona rammer verden
Ikke alle rejseforsikringsselskaber dækker afbestilling af ferierejser til Rom, skønt Udenrigsministeriet fraråder alle unødvendige rejser. Foto: Andreas SOLARO / AFP

Danskere frarådes nu at foretage unødvendige rejser til udlandet. Men ikke alle kan aflyse deres rejse uden at miste hele feriebudgettet. Forbrugerrådet Tænk opfordrer selskaberne til at ændre politik.

Selskabernes dækninger er ikke ens, fordi der slet ikke var tænkt på en situation som den nuværende, da forsikringsbetingelserne blev lavet. De fleste selskaber har valgt at følge Udenrigsministeriets rejsevejledning, men der er undtagelser.

»Vi har dækket rejser til Kina pr. kulance, men en afbestillingsforsikring dækker som udgangspunkt kun de skadestilfælde, der er positivt nævnt i forsikringsbetingelserne såsom i tilfælde af sygdom, skilsmisse, opsigelse mv.,« siger David Kraul, operationel direktør i Norden, Europæiske ERV.

Udenrigsministeriets Rejsevejledning
  • Udenrigsministeriet opdaterer dagligt rejsevejledningerne til hele verden ud fra udviklingen i corona-smitten. Læs mere på https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejsevejledninger/
  • Forsikringsselskaberne dækker typisk afbestillinger og hjemrejser før tid til lande i orange risikozone, hvor alle unødvendige rejser frarådes og rejser i rød risikozone, hvor alle rejser frarådes.
  • Fredag d. 13. marts har Udenrigsministeriet ændret sin rejsevejledning, så hele verden er mindst risikokode orange.

Gouda dækker ikke afbestillinger af rejser, der skyldes, at Udenrigsministeriet fraråder indrejse på grund af smittefare fra coronavirus.

Det ærgrer Forbrugerrådet Tænk, hvor seniorjurist Jakob Steenstrup siger, det er vigtigt, at forbrugerne er opmærksomme på, at selskaberne ikke har nøjagtigt samme vilkår.

»En hel række selskaber dækker netop de situationer, hvor Udenrigsministeriet fraråder udrejse, og vi vil da opfordre hele branchen til at følge trop og i det hele taget sætte en høj standard for hjælp i denne udsædvanlige og særlige situation, uanset deres normale vilkår,« siger Jakob Steenstrup.

Han pointerer, at det ikke kun handler om den enkelte forbrugers økonomi, men om et fælles samfundsansvar for at komme godt igennem epidemien og for ikke at udsætte andre unødigt for smitterisiko.

»De fleste forbrugere vil formentlig have en klar forventning om at kunne få pengene tilbage fra sin afbestillingsforsikring oven på den markante udmelding fra Regeringen,« siger seniorjurist Jakob Steenstrup, Forbrugerrådet Tænk.

I forbindelse med Udenrigsministeriets ændring af rejsevejledningen fredag aften, hvor hele verden blev ændret til mindst risikokode omgange, hvor rejser frarådes, samt den efterfølgende opfordring til danskere om at komme hjem straks, hjælper de fleste selskaber med evakuering.

Her har Europæiske ERV, der ellers kun har evakueret folk fra Kina pga coronavirus, også valgt at hjælpe med evkuering og hjemrejse.

BRANCHENYT
Læs også