Privatøkonomi

Historisk kursfald: Vejen er banet for 2 pct.-lånet

1,5 pct.-lånet kan være fortid stort set uden at være blevet brugt.

Foto: Søren Schnoor.

2 pct. lånet er på vej på markedet igen.

Det sker efter et voldsomt kursfald torsdag. Kursen er nu så tæt på 100, at lånet kan komme i spil allerede fredag.

Reelt kunne realkreditinstitutterne sørge for, at 2 pct.-lånet kom i spil allerede nu. Det ville ske, hvis de introducerede et nyt 2 pct-lån med udløb i 2053. Lånet kommer af sig selv i løbet af året. Men det er muligt at fremrykke. Det er netop sket med andre låntyper.

»De fortsat stigende renter betyder, at vi nu er særdeles tæt på at få en gammel kending tilbage på lånehylden. Således er det afdragsfrie 2 pct.-lån meget tæt på kurs 100 – og hvis der kommer handelsaktivitet i denne serie i dag, er der god sandsynlighed for, at vi ender under kurs 100,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

En så voldsom kursudvikling på så kort tid er ikke tidligere blevet set – sidste torsdag var kursen på 0,5 pct.-lånet tæt på 98 – og nu en uge senere er 2 pct.-lånet tæt på at være tilbage. Sidst 2 pct.-lånet var på hylden, var i begyndelsen af 2019.

Udviklingen på rentemarkederne er ekstrem i øjeblikket. De lange renter er foreløbigt faldet med 1,8 kurspoint torsdag.

Samtidig er spændet mellem den pris, som investorer er villige til at købe og sælger en obligation til blevet større, dvs. det såkaldte bid-offer spread, oplyser boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

I et normalt marked er bid-offer spreadet i omegnen af 0,2 kurspoint. Det betyder, at hvis en investor f.eks. er villig til at byde kurs 98,2, hvis han skal købe en obligation, vil han samtidig være villig til at sælge for en kurs på 98,4. I øjeblikket er forskellen mellem købs- og salgsbuddene oppe på ca. 0,7 kurspoint for de obligationer, der handles til en kurs under 100.

»Det store spænd vidner om den usikkerhed, der hersker på markederne i øjeblikket, og at investorerne er forsigtige med, at tage flere værdipapirer på deres bøger,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Det voldsomme kursfald giver boligejere med et 0,5 pct.-lån en unik chance for at skære i restgælden. Det, man kalder en lodret konvertering.

Hvis man har et lån på 1 mio. kr. uden afdrag, er kursen altså 88. Det kan man nu indfri for 880.000 kr. og har dermed skåret 120.000 kr. af restgælden. Hvis 2 pct.-lånet som forventet kommer i spil, kan man bruge det til at indfri det gamle lån. Det vil formentlig have en kurs tæt på 100, og man undgår dermed stort set kurstab på det nye lån.

BRANCHENYT
Læs også