Serier

Rådet til private investorer: Pas på, hvad du køber lige nu

Ingen aner, hvilke selskaber der kommer bedst ud af coronakrisen. Derfor opfordrer flere investeringseksperter til forsigtighed.

Corona rammer verden
Aktiehandlere er i gang med fredagens handel på New York Stock Exchange den 20. marts 2020. Foto: Lucas Jackson/Reuters

Private investorer skal tænke sig godt om, hvis de efter et par dage med stabile kurser på den danske børs gør sig klar til at bygge deres aktieandel op igen. Ingen kan sige, hvilke selskaber der kommer bedst ud af coronakrisen.

»Mange spørger, hvilket luftfartsselskab de skal købe efter de kraftige dyk, men sandheden er, at vi ikke aner, hvordan verden ser ud om tre måneder. Derfor er det overordnede råd at holde sig fra at samle enkeltaktier op fra de hårdt ramte industrier lige nu,« siger Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea.

Han anbefaler i stedet at genskabe aktieandelen ved for eksempel at købe en aktiebaseret investeringsfond.

Over den seneste måned er næsten alle aktier i verden styrtdykket i værdi ført an af luftfart og energi.

Mens det store amerikanske aktieindeks S&P500 er ca. 32 pct. nede, er S&P Airlines Index faldet 60 pct., og S&P Energy Index har tabt 53 pct. af værdien. Der er også forskelle på aktierne inden for samme investeringsområde.

Karsten Engmann Jensen, uafhængig rådgiver og indehaver af Pengeministeriet, mener, at private investorer bør genskabe deres aktieandel ved at købe brede fonde.

»Vi foretager lige nu rebalanceringer for vores kunder, og det sker kun i brede indeks med lave omkostninger,« fortæller Karsten Engmann Jensen.

Chefstrateg Ib Fredslund Madsen siger, at skønt vi formentlig er på vej ud af fasen med panikfald, påtager man sig som privat investor en unødvendig punktrisiko ved at vælge enkeltaktier lige nu.

»Ved at vælge en fond med eksempelvis europæiske eller globale aktier undgår man risikoen for at have købt op i et af de selskaber, der ikke klarer sig. Omvendt går investor selvfølgelig også glip af opturen til vinderaktierne,« siger Ib Fredslund Madsen.

Danske Banks chefstrateg, Henrik Drusebjerg, anbefaler også investeringsfonde, men mener, der samtidig kan være plads til køb af stærke selskaber.

»Der er ingen grund til at købe aktier fra de hårdest ramte brancher lige nu. Og det er ikke tidspunktet at eksperimentere med ting, man ikke kan gennemskue. Men der er også selskaber med lav gæld og stærke brands, som nu er faldet 25 pct.,« påpeger Henrik Drusebjerg.

BRANCHENYT
Læs også