Privatøkonomi

Hårdest ramt: F1-lånet er dyrere end andre flekslån

Renteforhøjelsen fra Nationalbanken har ramt F1-lånet hårdere end andre flekslån.

Uroen på finansmarkederne påvirker realkreditrenterne forskelligt. Nu står F1-lånet for tur. Arkivfoto: Peter Klint

F1-lånet lægger nu afstand til de andre populære flekslån. Renten er siden den seneste fleksauktion steget næsten 0,6 pct.point. Dermed er lånet væsentligt dyrere end andre flekslån.

Den årlige ydelse før skat på et lån på 1 mio. kr. er således præcist 2.000 kr. højere om året end et F5-lån. Efter skat er F1-lånet 1.614 kr. dyrere.

Det er en markant forskel, der er opstået de seneste dage. I forvejen er F1-lånet relativt dyrt, fordi der beregnes kursskæring, hver gang det refinansieres, og fordi bidragssatserne er højere end på eksempelvis F5-lånet.

Der er to forklaringer på, at F1-renten pludselig stiger. Den ene er Nationalbankens forhøjelse af renten på indskudsbeviser fra -0,75 til -0,60 pct.

Den anden forklaring er, at der ikke er den store efterspørgsel efter F1-lån, forklarer cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

»Renteforhøjelser fra Nationalbanken slår typisk direkte igennem på de helt korte fleksrenter. Når det er sagt, er det ikke hele forklaringen, da en del af denne renteforhøjelse var priset ind i markedet, og resten burde bagefter sætte sig lynhurtigt i priserne,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Mandag morgen var F1-renten i 0,1 pct., tirsdag står den i 0,29 pct.

»Det store udsving skal nok snarere tilskrives en kombination af lav omsætning af F1-lån og så et nervøst og markedsmiljø med store udsving,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

I realkreditinstitutterne glæder man sig over, at de voldsomme kursfald på de lange obligationer tilsyneladende er stoppet. Ingen tør dog spå om, der er tale om en længerevarende vending.

»Det er stadig for tidligt at konkludere, at vinden nu endelig er vendt til det bedre for realkreditmarkedet,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

BRANCHENYT
Læs også