Privatøkonomi

Spørg om penge: Kan en dement person sidde i uskiftet bo?

En læser vil gerne vide, om hans hustru kan sidde i uskiftet bo, hvis han falder bort, og hun er dement.

Tommy V. Christiansen, advokat (H), cand.merc.


Min hustru har fået Alzheimer og er nu på plejehjem. Selv har jeg fået kræft. Skulle min hustru leve længst af os, vil jeg gerne vide, om hun kan være i uskiftet bo. Vi har en beskeden formue, der nok kan række min og min hustrus tid ud, men ikke til vores børn. Så det vil være en hjælp, hvis jeg ved, at alt går til min hustru.

A.L.

Svar: Uskiftet bo forudsætter, at en række betingelser er opfyldt, herunder at afdøde efterlod sig ligedelingsformue (fælleseje) i ægteskabet med længstlevende, og at afdøde efterlod sig børn. I forhold til fællesbørn i ægteskabet mellem afdøde og længstlevende ægtefælle har længstlevende som udgangspunkt et retskrav på at overtage boet til uskiftet bo. Efterlod afdøde sig tillige særlivsarvinger (særbørn), forudsætter uskiftet bo i forhold til særlivsarvingerne, at disse giver samtykke til et uskiftet bo.

Hertil kommer betingelser af økonomisk karakter herunder krav om, at længstlevende ægtefælle er solvent.

Der gælder herudover den regel, at hvis ægtefællen er umyndig, under værgemål, samværgemål eller der er beskikket en skifteværge for ægtefællen, kan boet kun udleveres til uskiftet bo, hvis skifteretten finder dette bedst for ægtefællen.

Det var i den forbindelse forudsat i lovforslaget til den nugældende lov om skifte af dødsboer, at skifteretten har vejledningspligt og pligt til at påse, at betingelserne for berigtigelse af et bo - og herunder altså overtagelse til uskiftet bo – er opfyldt og herunder, at arvinger og eventuel efterlevende ægtefælle tiltræder valget af behandlingsmåde. Videre fremgik af lovforslaget, at enhver oplysning om, at en arving eller ægtefælle ikke kan varetage sine interesser under skiftet, derfor bør føre til, at skifteretten undersøger spørgsmålet nøjere og om fornødent af egen drift tager initiativ til at beskikke en skifteværge.

Forudsat at de almindelige betingelser for at overtage et dødsbo til uskiftet bo alle er opfyldt, vil den omstændighed, at den længstlevende ægtefælle er dement, i princippet ikke i sig selv være til hinder for, at den længstlevende ægtefælle kan overtage boet efter den førstafdøde ægtefælle til uskiftet bo.

Men som nævnt er det en forudsætning, at ”skifteretten finder dette bedst for ægtefællen”. Og dette vil bero på en nærmere vurdering af de konkrete forhold i sagen. Er den demente ægtefælle eksempelvis under værgemål, og er der udpeget en professionel værge, hvis interesser på intet tidspunkt vil kunne komme i strid med ægtefællens interesser, er det mindre betænkeligt at udlevere et dødsbo til den længstlevende ægtefælle til uskiftet bo. Og omvendt, hvis der eksempelvis slet ikke er udpeget en værge, eller værgen er et barn med en skrantende økonomi.

Jeg vil anbefale Dem at drøfte dette anliggende med en sagkyndig med henblik på at etablere en løsning, som tager højde for, at De måtte falde væk før Deres hustru.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.