Privatøkonomi

Lukket fest: 1.141 sommerhuse har været til salg i over to år

Det er stadig muligt at få billige sommerhuse, hvis man er klar til at køre lidt længere.

Der er fuld knald på sommerhusmarkedet, men flere steder i landet halter det stadig. Arkivfoto: Sofia Busk

Ikke alle sommerhusejere er inviteret med til salgs- og prisfesten. Salget når i øjeblikket historiske højder, men der er stadig 1.141 sommerhuse, som har stået til salg i to år eller længere.

Rekorden er 13 år. Så længe har to sommerhuse været til salg i henholdsvis Harboøre og på Rømø. Det første er sat ned med 17 pct. i pris. Ejerne af det andet, der oven i købet har havudsigt, har skåret 43 pct. af prisen.

I regioner som Vest- og Sydsjælland, Sydjylland og på Fyn er salget faldet i forhold til for tre år siden, hvor lånereglerne ellers blev lempet. Også i forhold til sidste år er der sket et fald.

Den udvikling står i skarp kontrast til det øvrige sommerhusmarked. Ifølge Boligsidens Markedsindeks, der netop er offentliggjort, blev der i april solgt 1.291 sommerhuse. Det er knap 400 flere end april sidste år og fire gange så mange som i april 2011.

I de to første uger af maj er der allerede solgt 980 sommerhuse. I et populært sommerhusområde som Rørvig er der eksempelvis kun 14 sommerhuse til salg nu.

En af forklaringerne på den store forskel er, at flere er begyndt at købe sommerhuse, der ligger tæt på helårsboligen. Det appellerer bl.a. til børnefamilierne.

»Der er sket en stigning i yngre købere, eks. børnefamilier i 30erne og 40erne. Særligt er der en del, der ønsker at kombinere lejligheden i byen med et sommerhus,« siger Michael Dalsager, der er kommunikationskonsulent hos ejendomsmæglerkæden Home.

Søgningen mod sommerhuse tæt på boligen går ud over de områder, der ikke ligger i kort kørselsafstand.

Samtidig kommer mange i klemme, hvis deres sommerhus ligger i et prisleje mellem 1 og 2 mio. kr. Der er nemlig masser af købere til sommerhuse under 1 mio. kr., oplyser Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.

»Når det er de billige sommerhuse, der hitter, tyder det på, at nogle bliver købt på baggrund af kortere beslutningstid end tidligere,« mener Birgit Daetz.

43,5 pct. af de sommerhuse, der blev solgt i april, kostede under 1 mio. kr.

Sommerhusene i udkantsområderne kan også være presset af de såkaldte flexboliger. Det er boliger i udvalgte områder, hvor salget mere eller mindre er gået i stå. Ved en flexbolig ophæver man den bopælspligt, man ellers har ved et helårshus.

Derfor kan den bruges kun i fritiden og ferier, og flexboliger er typisk billigere end et sommerhus.

I april blev der solgt 542 flexboliger i Danmark. Det er en stigning på 21 pct. i forhold til samme måned sidste år.

Læs også