Privatøkonomi

Salgsfesten er truet: Flere boliger til salg i Jammerbugt end i København

Specielt i de helt store byer er udbuddet af boliger faldet markant.

Det er ikke kun bryllupper, der risikerer at blive stoppet, mens festen er på sit højeste. Samme situation kan boligmarkedet være på vej ind i.

Boligmarkedet er ved at udvikle sig til sin egen værste fjende. Der er simpelthen mangel på boliger til salg ikke mindst i København.

I Danmarks suverænt største by har kun 380 parcelhuse et til salg-skilt på. I Aalborg er der tre gange så mange boliger til salg og i Aarhus dobbelt så mange.

København overgås også af kommuner som Mariagerfjord og Jammerbugt. Begge steder er der ca. 450 parcelhuse til salg.

»Der er masser af købere i markedet. Vi oplever daglige salgstal, som vi aldrig har set det før. Men kommer der ikke flere sælgere på banen, står vi snart i en situation, hvor salget falder, simpelthen fordi vi ikke har stort nok udbud,« siger Jan Nordmann, der er kommunikationschef hos EDC.

Udbuddet er det laveste i ca. 12 år med lidt over 46.000 parcelhuse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg.

Det lave udbud giver også anledning til bekymring hos Home.

Vi mangler nye emner. Køberne er klar, men sælgerne tror stadig, der er krise.

Michael Dalsager, kommunikationskonsulent, Home

»Vi mangler nye emner. Køberne er klar, men sælgerne tror stadig, der er krise,« siger kommunikationskonsulent hos Home Michael Dalsager.

En af de positive sider ved sælgermanglen er, at boliger, der har været til salg længe, nu kan omsættes. Normalt er det svært at sælge en bolig, der har ligget ret længe.

»Når der er tomt på hylderne med nye huse, udvider køberne deres fokus. Vi har eksempelvis i maj solgt et sommerhus, der har været til salg i næsten 1.900 dage,« siger Michael Dalsager.

Dette eksempel er langt fra det eneste. Hos Nybolig mærker man det især på sommerhuse.

»Vi oplever, at nogle sommerhuse bliver solgt til en pris, der er højere end udbudsprisen,« siger Thomas Hovgaard, der er kommunikationschef i Nybolig.

Et eksempel er et ældre sommerhus i Gilleleje, der reelt var et grundsalg. Det blev udbudt for 800.000 kr. Det har ligget i et år og er nu blevet solgt for 1,1 mio. kr. - altså 300.000 kr. over prisen.

Det lave udbud kan i en kort periode holde priserne oppe. Men på langt sigt er det usundt for boligmarkedet, at der er så lidt at vælge imellem.

»På et marked med et lavt udbud og mange købere, vil priserne almindeligvis stige, da efterspørgslen overstiger udbuddet. Men om det holder året ud, er svært at sige. Det afhænger bl.a. af renteudviklingen og jobsituationen,« siger Thomas Hovgaard.

Kun i 10 af landets kommuner er udbuddet af boliger steget. Størst stigning er der i Billund med 8 pct. I alt 180 parcelhuse er til salg nu mod 167 sidste år ved samme tid.

Læs også