Serier

Private investorer strømmer ind på aktiemarkedet

Mange privatinvestorer har smidt forsigtigheden over bord og har benyttet de store aktieudsving under coronakrisen til at gå i markedet for første gang.

Corona rammer verden

Coronakrisen, der siden midten af februar har skabt de voldsommeste udsving i aktiepriserne i nyere tid, har også udløst en guldfeber hos privatinvestorer.

De flokkes om aktiemarkedet i jagten på gevinst, indikerer nye tal fra handelsplatforme som Nordnet og Saxobank og en lang række andre udbydere i både Europa og USA.

»Vi har set en markant stigning i handelsaktiviteten i de seneste måneder, hvor vi også har budt velkommen til et rekordhøjt antal nye kunder,« siger Johannes Rovsing, nordisk direktør i Saxo Bank.

»Mange har brugt de store kursfald på aktiemarkederne, som mulighed for at købe op i både danske og udenlandske aktier,« fortsætter han.

Hos Saxobank var handelsvolumen i aktier 214 pct. højere i marts sammenlignet med samme måned sidste år. Og målt i forhold til januar i år var aktiviteten i marts 123 pct. højere.

Nordnet har fået omtrent 50.000 nye detailkunder i år, hvoraf mange er helt nye i markedet.

Antallet af handler lavet på platformens danske del i maj ligger 113 pct. over niveauet fra maj sidste år. April så også omtrent dobbelt så mange transaktioner som i samme periode sidste år, oplyser Nordnet.

»Vi har haft en markant fremgang i antallet af kunder og en markant fremgang i antal handler per kunde,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Fra omtrent den 19. februar og ind i den tredje uge af marts tog aktierne nogle af de hurtigste dyk nogensinde og faldt mange steder med over 30 pct.

Derefter er det gået næsten lige så hurtigt den anden vej, og flere indeks – bl.a. det danske C25-indeks - er nu på samme niveau eller over niveauet før coronakrisens udbrud.

Det til trods for, at udsigterne for den globale økonomi er blevet mere dystre siden april, viser de seneste prognoser fra bl.a. Den Internationale Valutafond (IMF), der er hovedinstitution for globalt monetært samarbejde.

Selvom mange private øjensynligt har tjent godt på kursstigningerne indtil nu, advarer professor i finansiering på Copenhagen Business School Michael Møller om, at det måske er på tide at holde igen.

Markedet er nemlig meget svært at blive klog på for tiden. Samtidig er deres modparter ofte professionelle investorer, vurderer han.

»Det er lidt som en amatør-golfspiller, der vil spille mod de professionelle. Det slipper han ikke godt fra,« siger Michael Møller.

Læs også
Top job