Privatøkonomi

Overraskende comeback: Ejerlejligheder i stort prishop

Boligpriserne ligger nu på højeste niveau i 10 år.

Priserne på ejerlejligheder stiger nu i et tempo, der bringer mindelser om de hektiske dage efter finanskrisen.

På et år er lejlighedspriserne i København steget hele 4,3 pct., viser Boligsidens netop offentliggjorte markedsindeks.

Det betyder, at 1 kvm ejerlejlighed nu i gennemsnit koster 38.344 kr.

På landsplan er priserne steget med 3,3 pct.

I en seksårig periode efter finanskrisen oplevede ejerlejlighedsmarkedet et voldsomt prishop med tocifrede stigninger næsten hvert år i København, der er landets suverænt største marked.

Det førte til en række stramninger, der bla. har fjernet valgfriheden for boliglån, hvis man har en gæld over 60 pct.

Ikke engang disse stramninger kan bremse markedet, der kun har været nede i en kortvarig bølgedal.

»Salget af ejerlejligheder faldt en del umiddelbart efter nedlukningen af Danmark, og denne boligtype har været længst tid om at genfinde sit normale leje. Men særligt i slutningen af juni er salget steget, og nu stiger priserne også,« konstaterer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden,

Det er ikke kun ejerlejlighederne, der sætter prisrekord. For alle boligtyper er priserne de højeste, der er registreret de seneste 10 år.

Priserne på parcel- og rækkehuse er steget med 1,6 pct. i løbet af den seneste måned. Sammenlignet med samme tidspunkt sidste år er der tale om en stigning på 2,3 pct.

Dermed var kvadratmeterprisen for villaer og rækkehuse 14.637 kr. i juni.

»Da Danmark lukkede ned i midten af marts, havde ingen forudset, at vi lidt over tre måneder senere ville se rekordhøje salgspriser. Tværtimod var vi mange, der forventede et fald i priserne,« siger Birgit Daetz.

At prisfaldet er udeblevet, skyldes i høj grad en markant stigning i boligsalget. I den sidste uge af juni blev der således solgt næsten 500 lejligheder og gennemført 450 handler med sommerhuse. Det er usædvanlig højt.

»De foreløbige handelstal for juni tegner et billede af endnu en måned med meget høj handelsaktivitet,« siger Birgit Daetz.

Ikke overraskende er det sommerhusene, der klarer sig bedst. Priserne er steget 5,2 pct. på et år. Efterspørgslen efter sommerhuse er historisk høj.

Således er udbuddet faldet med 34 pct. i forhold til sidste år. Priserne har for første gang i 10 år passeret 17.000 kr. per kvm, oplyser Birgit Daetz.

Læs også
Top job