Privatøkonomi

Sidste udkald for drømmelånet med negativ rente

Et stykke Danmarkshistorie på realkreditmarkedet slutter foreløbigt den 1. september.

Mange boligejere har ikke kunnet stå for fristelsen for at optage et 10-årigt lån med negativ rente. Muligheden for det slutter dog snart. Arkivfoto: Michael Hansen Foto: Michael Hansen

Det er sidste udkald for at sikre sig Danmarkshistoriens første og eneste boliglån med fast negativ rente.

Hverken Jyske Realkredit eller Totalkredit har planer om at udstede et nyt 10-årigt lån med en rente på -0,5 pct., når der fra den 1. september kommer nye obligationsserier.

»I første omgang udsteder vi et 10-årigt lån med en rente på 0 pct. Falder renten yderligere, kan den negative rente komme i spil igen,« siger boligøkonom i Jyske Realkredit Mikkel Høegh.

Lånet med negativ rente blev introduceret for knap et år siden, og det skabte enorm opmærksomhed ikke bare i Danmark, men i hele verden. Således blev lånet omtalt i Washington Post og derefter i medier over stort set hele verden.

Langt de fleste realkreditlån, der udstedes, er 30-årige, derefter kommer de 20-årige.

Men på grund af det rekordlave renteniveau har flere og flere fået øjnene op for de ultrabillige 10-årige lån. De bruges i høj grad til ombygning eller sågar køb af bil.

Jyske Realkredit har udstedt lån med -0,5 pct. i rente for 835 mio. kr. og med 0 pct. for 1,3 mia. kr.

Kun Jyske Realkredit og Totalkredit har lånet med negativ rente, men alle realkreditinstitutter får nye obligationer fra den 1. september.

Dette serieskifte, som det kaldes, sker hvert tredje år helt automatisk. I år sker det altså den 1. september, og indtil da har boligejerne den unikke mulighed at få to forskellige 30 års lån på 0,5 pct.- og 1 pct.-lån. Det eksisterende har udløb i 2050 og det nye i 2053.

Efter den 1. september kan boligejere og købere kun vælge den nye serie.

Overgangen til nye serier begrænser i øvrigt udvalget af obligationer markant. Det skyldes den heldige omstændighed, at renterne er for lave til, at 2 og 2,5 pct.-lånene er på banen. Kurserne på dem begge ligger et godt stykke over 100.

Man kan stadig få negativ rente på sit boliglån, men kun hvis man vælger flekslån. Renten på disse lån er ikke fast i modsætning til det 10-årige lån.

Læs også
Top job