Privatøkonomi

Boligkøbere stresses af hurtige handler: En købsaftale er ingen garanti

Der er få boliger til salg, og derfor er køberne klar til at slå til, så snart en egnet bolig kommer på markedet.

Flere og flere boliger sælges uden at have været annonceret. Arkivfoto: Thomas Borberg

Der er så meget fart på boligmarkedet, at både købere og sælgere er kommet under et unormalt pres. Hurtige handler er efterhånden blevet sædvane, og det har fået ejendomsmæglerkæden Home til at udsende retningslinjer for køb og salg.

»Det fylder meget, og det kan være en nervepirrende tid, når først man har forelsket sig i en bolig og gerne vil købe den,« konstaterer Michael Dalsager, der er kommunikationskonsulent i home.

Hos Home oplever man lige nu, at der i stigende grad er flere købere, som er interesserede i den samme bolig, og det kan udløse skuffelser.

»Nyheder til salg har været en mangelvare i længere tid. Når boligerne bliver sat til salg, sker det oftere, at der står flere interesserede købere klar, og at boligen bliver handlet hurtigt,« siger Michael Dalsager.

Som køber skal man være klar over, at det er sælger, som suverænt bestemmer, hvornår der skal sælges. En underskreven købsaftale selv til udbudsprisen er ikke nogen garanti for, at en interesseret køber får boligen.

»Egentlig er det helt enkelt. Man har først boligen, når der foreligger en købsaftale, der er underskrevet af både køber og sælger. Ejendomsmægleren har ikke mulighed for at reservere en bolig, uanset hvor seriøs en køber, man er,« understreger Michael Dalsager.

Selv om ejendomsmægleren ikke kan reservere en bolig, må han eller hun godt tippe en kunde tidligt om boliger. Vil man det, kan man typisk blive skrevet op i et køberkartotek, så man får adgang til at se nye salgsemner, før de annonceres.

»Mange boliger bliver solgt, inden de overhovedet kommer synligt til salg – og den andel er stigende,« oplyser Michael Dalsager.

Han betegner den seneste tids boomende boligsalg som »noget af et surpriseparty.« Home har solgt 47 pct. flere boliger i juni end sidste år. Samme billede ses hos de øvrige ejendomsmæglerkæder.

Læs også
Top job