Privatøkonomi

Prognose: Staten snupper 25 mia. kr. af vores feriepenge

Regeringen burde have udbetalt alle de indefrosne feriepenge, mener tænketanken Cepos.

Vil du hæve dine indefrosne feriepenge og kaste dem ud i forbrug? Det vil ikke kun butikkerne tjene på, men også staten. Arkivfoto: Thomas Fredberg  Foto: Thomas Fredberg

Den danske stat står til den helt store gevinst i år, når to tredjedele af de indfrosne feriepenge udbetales. Det sker senest til oktober.

Hæver alle deres penge, vil der blive udbetalt 59 mia. kr. før skat. Efter skat vil der komme 39 mia. kr. i omløb, forudses det i et udkast til lovforslag, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) står bag.

Af de 39 mia. kr. forventer regeringen, at 40 pct. kanaliseres over i forbrug. Det svarer til ca. 16 momsbelagte mia.

Holder prognosen stik, vil regeringen ekstraordinært indkassere 20 mia. kr. i skatteindtægter og ca. 4 mia. kr. i moms. Det er 40 pct. af den samlede udbetaling. Indtægterne kan blive større, hvis danskerne vælger at købe varer - eksempelvis biler - der er pålagt store afgifter ved siden af.

Reelt er der blot tale om fremrykning af skattebetalingen. Det var meningen, at de indefrosne feriepenge først skulle udbetales, når man går på pension.

Ifølge lovudkastet vil fem af seks lønmodtagere ikke komme til at betale topskat af feriepengene, hvis de hæver dem før tid. Resten, der altså betaler topskat nu, vurderes også at komme til at betale topskat, når de går på pension.

»På denne baggrund lægges det beregningsteknisk til grund, at alle lønmodtagere vælger at få feriemidlerne udbetalt i 2020,« hedder det i lovforslaget.

Hvis feriepengene kanaliseres ud i forbrug, vil det alene øge det danske bruttonationalprodukt med 0,5 pct. det første år. Den ekstra check på 1.000 kr. til danskere på overførselsindkomst samt feriepengene vil skaffe knap 8.000 i arbejde, vurderer regeringen.

Det burde have animeret politikerne til at udbetale alle de indefrosne feriepenge, fastslår cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen.

»Jeg synes det er godt, at feriepengene udbetales. Det er danskernes egne hårdt tjente penge, som politikerne tidligere har indefrosset. Desuden er der en vis beskæftigelseseffekt. Faktisk burde politikerne have udbetalt alle fem ugers feriepenge. Det ville være ret og rimeligt og godt for dansk økonomi,« siger cheføkonomen.

BRANCHENYT
Læs også