Privatøkonomi

Ældre ligger i kø for at få bolig i seniorbofællesskaber

Både pensionsselskaber og private bygherrer oplever stor efterspørgsel på nye seniorbofællesskaber. Og mange flere boliger for danskere over 55 år er på vej.

Artiklens øverste billede
Bovieran har stor succes med salg af andelsboliger til danskere over 55 år. Navnet stammer fra den svenske stifter, der gerne ville invitere alle ned at bo ved Riveraen. Derfor er der bygget omkring en stor vinterhave, hvor temperaturen aldrig kommer under 10 graders varme. Foto: Bovieran

Udbydere af nybyggede seniorbofællesskaber oplever meget stor efterspørgsel. Danskere over 55 år er blevet mere flytbare. Og nu stiger udvalget af boligtilbud til seniorerne. Alene i år venter Realdania, at der kommer knap 1.100 nye boliger i seniorbofællesskaber.

»I 2016 gik vi sammen med både private og almene aktører for at få testet økonomien og interessen for seniorboliger med fællesskab. Nu ruller bolden af sig selv. Det private marked har taget over. Og det ser ud til at fortsætte,« siger Realdanias filantropidirektør Nina Kovsted Helk.

Da vi udbød det seneste seniorbofællesskab, lagde de første sig i kø en uge før. Første dag solgte vi 48 ud af 55 lejligheder. Der er meget stor interesse for de her boliger.

Johan Stoustrup, produktudviklingschef hos Sjælsø Management og Bovieran

Bovieran - delvis ejet af Sjælsø Management - bygger andelsboliger omkring en overdækket vinterhave. På to år er der udbudt fire projekter, der alle er udsolgt.

»Da vi udbød det seneste seniorbofællesskab, lagde de første sig i kø en uge før. Første dag solgte vi 48 ud af 55 lejligheder. Der er meget stor interesse for de her boliger. Vi udbyder snart yderligere to projekter på Sjælland og leder også efter grunde på Fyn og i Jylland,« fortæller projektudviklingsdirektør Johan Stoustrup, Sjælsø.

PKA har åbnet sit første seniorbofællesskab og har yderligere to på vej. Ifølge PKA-direktør Jon Johnsen kunne der have været lejet 10 gange så mange lejligheder ud.

»Der er meget stor efterspørgsel, og det er noget, vi satser helhjertet på. Vi kigger løbende efter nye projekter,« siger Jon Johnsen.

Seniorforsker Anu Siren, VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, fortæller, at kun 22 pct. af danskerne over 52 år overvejer at flytte inden for de næste fem år.

»Det er især de unge ældre fra 52-62 år, der vil flytte, nemlig 25 pct . Men vi kan se at uanset alder, så stiger andelen af ældre, som overvejer at flytte over tid. Det er sket i takt med, at folk lever - og er friskere - længere,« konstaterer Anu Siren.

PFA Pension og KAB melder begge om stor forhåndsinteresse for seniorbyggerier. PFA vil tilbyde de ældre en hel række måder at bo på.

»Vi følger en række spor. Lige fra almindelige, men særligt ældrevenlige lejeboliger, over seniorbofællesskaber, til seniorboliger tæt ved plejehjem med adgang til fællesfaciliteter,« siger direktør Michael Bruhn, PFA Ejendomme.

PFA vil bygge 10 seniorbyer med hver 250 servicerede ældreboliger. De henvender sig til ældre med lidt større pensioner eller formue eksempelvis fra salg af hus. Der bliver adgang til bl.a. rengøring, restaurant, pleje, træningscenter og wellness.

Pensiondanmark har fortsat ledige boliger i sit seniorbofællesskab i Køge, mens projektet i Ry er næsten fuldt udlejet.

Lejlighederne på Køge Havn koster 8.000-14.000 om måneden før vand, varme og el. Pensiondanmarks ejendomsdirektør Marius Møller siger, at lejen afspejler priserne i området, men måske kan føles høj for nogle tæt på pensionsalderen.

»Vi har stadig fokus på byggeri - også til dem over 50 år - både i form af ejerlejligheder, almindelige lejeboliger og boliger med fællesskab. Men fremadrettet laver vi nok opdelingen med større fleksibilitet, så der både kan være ældre og børnefamilier i en ejendom med fællesfaciliteter,« siger Marius Møller.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.