Privatøkonomi

Danskernes opsparing i bankerne er igen »snublende tæt på« historisk milepæl

I juli steg danskernes indskud i landets pengeinstitutter med 9 mia. kr.

Danskerne har i juli sat flere penge ind på deres bankkonti. Foto: Philip Davali

Danskernes indlån i bankerne har igen sat kursen mod en rekord. Bankbøgerne voksede i juli med 9 mia. kr., så det samlede indlån nåede op på 997 mia. kr.

Det viser nye tal fra Danmarks Nationalbank.

»Danskerne er nu snublende tæt på at have 1 billion kr. stående i banken,« konstaterer Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar til tallene.

Hvis indlånet stiger med lidt over 3 mia. kr. i den kommende tid, vil det være første gang, at det runder milepælen på 1 billion kr. Det er dog ikke første gang, at danskernes opsparing i bankerne er meget tæt på denne grænse.

I maj nåede danskernes bankindlån op på 999 mia. kr., hvilket er det højeste niveau nogensinde, men i den efterfølgende måned faldt danskernes bankindlån med 10 mia. kr., så det samlede indlån ved udgangen af juni var på 989 mio. kr.

»Det er egentlig overraskende, at danskernes opsparing fortsat skyder i vejret, på trods af at coronakrisen umiddelbart kan lægge en dæmper på mange danskernes muligheder for at lægge lidt til side. Det skyldes formentlig, at danskerne er usikre på, hvad fremtiden vil bringe og derfor lægger lidt til side til, hvis krisen bliver mere permanent,« skriver Kristian Skriver.

Hvis man omregner de 997 mia. kr. til det gennemsnitlige tal for alle danskere over 18 år, ender tallet på 214.000 kr.

Der er dog en meget stor spredning i tallet, og en tidligere opgørelse fra Danmarks Statistik har således vist, at 70 pct. af de danskere, der har penge stående i banken, har under 100.000 kr.

Hvorvidt milepælen på 1 billion kr. bliver krydset i den kommende tid, er der usikkerhed om, lyder det fra Arbejdernes Landsbank.

»Vi går en tid i møde, hvor en del danskere vil ansøge om at få deres indefrosne feriepenge udbetalt, hvilket i sig selv vil kunne sende indlånet over den famøse grænse på 1 billion kroner. Samtidig har vi set et ekstremt stærkt boligmarked med høj handelsaktivitet og dertilhørende stigende boligudlån. Det vil også påvirke indlånet i opadgående retning,« skriver Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar til tallene fra Nationalbanken.

»Modsat kan den generelle lavere økonomiske aktivitet og et boligmarked, som vi forventer skal et gear ned over den kommende tid, påvirke indlånet i nedadgående retning. Derudover vil en del af de udbetalte feriepenge blive kanaliseret over i forbrug eller anden opsparing i den umiddelbare tid efter udbetalingen,« lyder det videre fra Brian Friis Helmer.

BRANCHENYT
Læs også