Privatøkonomi

Nordea: Boligejerne står foran prisdyk - men så vender det næste år

Dansk økonomi har ifølge Nordea klaret sig godt igennem coronakrisen, men boligejerne kommer ikke til at se frem til et fortsat festfyrværkeri.

Foto: Jens Dresling

Hvis man som boligejer går og drømmer om en gevinst frem mod årsskiftet, må man sætte sin lid til, at Nordea tager fejl.

Storbanken forventer nemlig ikke stigninger, fremgår det af en ny prognose for dansk og nordisk økonomi.

»I vores nye prognose forventer vi, at boligpriserne frem mod årsskiftet falder moderat tilbage, i takt med at udbuddet af boliger stiger igen,« skriver Nordea.

Ifølge Nordea vil det ske som en konsekvens af både de sædvanlige sæsonudsving, et opsparet behov hos sælgerne og som reaktion på det stigende antal arbejdsløse.

Samlet set vil det forestående fald dog ikke få hele 2020 til at blive et dårligt år for boligejerne, da det samlet forventes at blive et år med en gennemsnitlig prisstigning på 1,2 pct. i forhold til 2019.

Nordea påpeger da også, at netop det danske boligmarked indtil videre er kommet langt bedre igennem krisen end frygtet.

Antallet af solgte huse har siden midten af foråret ligget højere end de foregående år, hvilket har løftet salgspriserne. Priserne er også blevet understøttet af faldende finansieringsomkostninger.

Alt lagt sammen tyder meget derfor på, at der bliver tale om en kortvarig tilbagegang frem mod det nye år, hvor der igen ventes bedre tider for de nuværende boligejere.

»Ind i 2021 forventer vi, at prisstigningerne igen vender tilbage til boligmarkedet understøttet af den ventede fremgang i beskæftigelsen. Stigningspotentialet vil dog blive holdt i ave af forventninger om stigende boligrenter navnlig mod slutningen af prognoseperioden,« skriver Nordea.

Storbanken er samlet set noget mere optimistisk på vegne af boligejerne end regeringens prognose for den danske økonomi, Økonomisk Redegørelse, hvor regeringen venter prisfald på huse på 1,5 pct. i år.

Selvom regeringen altså venter faldende priser på boligmarkedet, er den blevet markant mere optimistisk i forhold til prisudviklingen siden foråret.

I Økonomisk Redegørelse fra maj ventede regeringen nemlig, at boligpriserne ville falde med 4,2 pct. i år.

Kigger man frem mod 2021, er regeringen også i dag langt mere positiv end tidligere. I maj ventede regeringen en moderat stigning på 0,5 pct., mens den nye prognose lyder på en forventet stigning på 1,9 pct.

BRANCHENYT
Læs også