Privatøkonomi

Nye regler for forældrekøb er mere lempelige end frygtet

Det varslede indgreb i reglerne for forældrekøb bliver ikke helt så stramme, som mange revisorer frygtede. I stedet for at afskaffe forældrekøb i virksomhedsordningen bliver der pålagt en beregning af en ny særlig rentekorrektion.

Artiklens øverste billede
Foto: Jan Dagø

Det varslede indgreb i forældrekøb på virksomhedsordningen bliver noget mere lempelig, end mange havde frygtet.

Et nyt lovforslag sendt i høring af Skatteministeriet vil betyde, at der lukkes for muligheden for at få kapitalafkast af forældrekøbslejligheder. Samtidig skal der ske en ny beregning af en særlig rentekorrektion på 3 pct., som dog højest kan udgøre de faktisk betalte renter og bidrag.

Forældrekøb i virksomhedsordningen bliver dermed ikke afskaffet, som finansloven fra 2019 ellers antydede.

Christian Bækmark er revisor og indehaver af revisonshuset PrivatRevision og har en ekspertise inden for forældrekøb. Han kalder i første omgang det nye forslag for kringlet, men er glad for, at ordningen ikke bliver afskaffet helt.

»Vi frygtede at man skulle til at pille forældrekøb helt ud af virksomhedsordningen. Dette kunne have betydet voldsomme skattemæssige konsekvenser for nogle. Nettoeffekten bliver i stedet, at man ikke får samme fradrag for renterne, som man tidligere havde. Man har valgt en meget kompleks løsning, men dette kommer ikke til at betyde noget for forældrekøbshandler,« siger Christian Bækmark.

Konkret betyder lovforslaget, at den enkelte skatteyder ikke længere kan få den fulde fradragsværdi for renter og bidrag på forældrekøbet, men at disse kun giver det fradrag i kapitalindkomsten, som også gør sig gældende for private renter til realkreditlånet i egen bolig.

At man ikke længere kan få kapitalafkast i forældrekøbslejligheden har ingen effekt i øjeblikket, da kapitalafkastet er 0 pct., oplyser Christian Bækmark.

Et eksempel på indgrebet kan være en forælder, der har optaget et lån på 1,6 mio. kr. til en lejlighed på 2 mio. kr, og som er topskatteyder. Med de nye regler for rentekorrektion betyder det, at fordelen ved at indregne renter som kan fradrages som kapitalindkomst i virksomhedsordningen udlignes.

Dermed udlignes den også i den personlige indkomst, som ellers har været den hidtidige fordel i virksomhedsordningen.

Dette vil ifølge Christian Bækmark have en nettoeffekt på cirka 7.680 kr. om året på et forældrekøb til 2 mio. kr og med et lån på 1,6 mio. kr. Vel og mærke, hvis der er overskud i virksomhedsordningen.

Den skattemæssige fordel er altså dermed mindre, end den var før indgrebet.

Dermed er der stadig en række fordele ved at investere i forældrekøb gennem virksomhedsordningen. Man kan således stadig trække vedligeholdelsesomkostninger fra, ligesom at man stadig betaler 22 pct. i skat af overskuddet, såfremt at overskuddet bliver i virksomhedsordningen.

De kan til gengæld bruges til at afdrage på realkreditgælden, hvilket reelt vil sige, at man kan afdrage sin gæld med lavere beskattede midler, end hvis de er privat beskattede, oplyser Christian Bækmark og afslutter:

»Som revisor ånder jeg lettet op af to årsager. Dels så bliver forældrekøb i virksomhedsordningen, det er mange af mine klienter glade for, og dels så har man lavet det så komplekst, at folk nu i endnu højere grad skal bruge en revisor til at finde ud af det.«

Bliver forslaget vedtaget i Folketinget, er tanken at de nye regler skal træde i kraft d. 1. januar 2021.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.