Privatøkonomi

Pengene kan være tabt: Sådan får arvinger boligskat tilbage

Skifteretten får en afgørende rolle for, om dødsboer kan få boligskat retur.

Et afsluttet dødsbo har ingen rettigheder i juridisk forstand. Arkivfoto: Jens Dresling

Arvinger kan blive de store tabere, når staten skal betale op mod 16 mia. kr. tilbage i boligskat.

Der er ingen penge til afsluttede dødsboer, og kun gennem en kompliceret og måske dyr proces, kan arvinger få adgang til pengene.

Det fremgår af det lovforslag om den nye boligskattereform. En konsekvens af loven er, at der skal føres penge tilbage til ca. 715.000 boliger, hvor ejerne i perioden 2011 til 2020 har betalt for meget i boligskat.

»Det er ret rystende. Der er jo ikke tale om småpenge. I nogle tilfælde skal boligejere have over 30.000 kr. tilbage,« mener Jørgen U. Grønborg, der er advokat med speciale i familieret.

Beløbet kan blive langt større, fordi de pågældende boligejere får en skattefri rente på 6,2 pct. om året, så længe pengene ikke er udbetalt.

Allerede i 2016 tog Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær problemet op i et spørgsmål til skatteministeren.

Svaret var klart. Dødsboet skal åbnes igen, før arvingerne har en chance for at få adgang til pengene.

»Dette vil efter omstændighederne kunne være omkostningskrævende for arvingerne. Desuden vil eventuelle boafgifter skulle genberegnes efterfølgende,« skriver Skatte- og Finansministeriet i et svar.

Der er en risiko for, at de omkostninger bliver »spist op af andre udgifter,« som det formuleres i svaret.

Der er også en juridisk forklaring på afvisningen. Så snart et dødsbo er afsluttet, ophører det med at eksistere i juridisk forstand og har derfor ingen retsevne. Af samme grund har arvinger ingen mulighed for at klage.

Der er kun én mulighed for at få penge tilbage, og det afhænger helt af Skifteretten. Hvis Skifteretten vurderer, at der er tilstrækkelig grund til at genåbne et dødsbo, kan det lade sig gøre.

Kun i det tilfælde kan der blive tale om at klage eller få et tilbud om tilbagebetaling.

Det var meningen, at skattepengene skulle betales tilbage allerede i år. Men det er foreløbig forsinket til 2021, fordi Vurderingsstyrelsen endnu ikke er klar med de nye vurderinger. De er en forudsætning for tilbagebetalingen.

I 2019 tog det i gennemsnit 190 dage, før et dødsbo var afsluttet.

BRANCHENYT
Læs også