Privatøkonomi

Mange danske aktier er nu langt dyrere end selv Apple, Google og Facebook

De danske aktier har været blandt de bedste i verden i år og handles nu til meget høje værdier.

De danske aktier er foreløbig sluppet ualmindeligt godt gennem corona-krisen. Så godt, at de store aktier nu handles til højere nøgletal end det amerikanske aktiemarkeds.

Flere danske aktier har en højere pris for den fremtidige indtjening end selv de store FAANG-aktiers, der dækker over techgiganterne Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google.

»Danske private investorer har en home bias (forkærlighed for det hjemlige aktiemarked, red.) med 85 pct. af formuen investeret i danske aktier. Det har været en ualmindelig god forretning i år. Det diskuteres jævnligt, om amerikanske aktier er blevet for dyre. Men danske aktier handles nu på højere nøgletal end amerikanske, når vi ser på price/earning 12 måneder fremadrettet,« siger Lars Skovgaard Andersen, chefstrateg Danske Bank.

Aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank konstaterer, at en stor del af de største danske aktier endda handles til højere fremadrettet price/earning end flere af de berømte amerikanske it-giganters.

»Vi taler meget om, at de amerikanske FAANG-aktier er for dyre. Men halvdelen af de store danske C25-aktier handles til højere 12 måneders fremadrettet price/earning end Apple, Google og Facebook. Og vi synes ikke, at de danske aktier er alt, alt for dyre,« siger Jacob Pedersen.

Facebook har en fremadrettet P/E på 28,5, Google handles til 29,1 og Apple til 29,8. Til sammenligning handles eksempelvis Ambu til 110,5, Coloplast til 32,5 og Ørsted til 45,7. Den fremadrettede P/E er et nøgletal, der sammenligner den aktuelle aktiekurs med gennemsnittet af analytikernes prognosticerede indtjening over de næste 12 måneder.

De dyre danske aktier
  • Facebook har en p/e 12 måneder fremadrettet på 28,5, Google handles til 29,1 og Apple til 29,8.
  • Endnu dyrere er Netflix og Amazon med fremadrettet p/e på 60,6 og 79,4
  • Til sammenligning handles Ambu til 110,5, Ørsted til 45,7 og Genmab til 44,5.
  • Herefter følger Coloplast med 43,9, Chr. Hansen med 42,7 og GN Store Nord med 36,5.

Lars Skovgaard Andersen vurderer, at Danmark har stor glæde af sammensætningen af markedet.

»Vi har en række meget store sundhedsaktier med global succes. De er defensive, fordi der er brug for medicin uanset konjunkturerne, men samtidig vokser de kraftigt, så de har også et lille tilt over mod vækst,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Derudover konstaterer han, at Danmark er blevet hjem for de nye grønne løver - virksomheder som Vestas og Ørsted, som alverdens grønne fonde vil eje.

Jacob Pedersen peger også på en meget stor interesse for de store bæredygtige aktier, hvor han vurderer, at der begynder at være en egentlig præmie for bæredygtighed. Noget, der måske kan komme andre danske aktier til gode.

BRANCHENYT
Læs også