Privatøkonomi

Godt nyt til boligejerne: »Disse tal sætter en tyk og fed streg under boligmarkedets robusthed«

Både huse, ejerlejligheder og fritidshuse er steget i pris i årets andet kvartal.

Priserne på alle dele af boligmarkedet er steget i andet kvartal. Det samme er handelsaktiviteten. Foto: Martin Lehmann

Det er nu slået fast med syvtømmersøm, at det danske boligmarked hverken har hostet eller hakket sig igennem coronakrisen, men i stedet har oplevet stigende priser.

Huse, lejligheder og fritidsboliger steg i pris i andet kvartal, viser de seneste tal fra boligmarkedsstatistikken fra Finans Danmark.

»Boligmarkedsstatistikken er ikke den hurtigste prisstatistik, vi kender, men den har en høj troværdighed, og derfor er det dejligt, at den bekræfter det, vi allerede mener at vide, nemlig at boligmarkedet er kommet stærkt igennem første del af coronakrisen,« skriver Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.

Hun henviser til, at boligmarkedsstatistikken fra Finans Danmark, ejendomsprisstatistikken fra Danmarks Statistik og markedsindekset fra boligsiden.dk alle har vist, at priserne er steget i andet kvartal.

Ser man på udviklingen fra andet kvartal 2019 til andet kvartal i år, viser tallene fra Finans Danmark, at priserne på huse er steget med 2 pct., mens der er blevet lagt 2,7 pct. til ejerlejlighedspriserne, og endelig er priserne på fritidshuse steget med 3,4 pct.

»Disse tal sætter en tyk og fed streg under boligmarkedets robusthed, hvor boligpriserne ikke har levnet megen opmærksomhed til coronakrisen,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Ser man på udviklingen fra første til andet kvartal lyder stigningerne på 1,1 pct. for huse, 0,3 pct. for ejerlejligheder og 3,8 pct. for fritidshuse.

»Da coronakrisen for alvor ramte Danmark i marts, var der stor usikkerhed om, hvilken betydning virussen ville have for boligmarkedet og dermed mange danskeres økonomi. Men dagens tal viser, at den robusthed, boligmarkedet havde før krisen, er fortsat hen over sommeren,« udtaler Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, i en pressemeddelelse.

Det er ikke kun priserne, der er steget i andet kvartal. Det samme er antallet af handler. Samlet blev der handlet 20.470 ejerboliger og fritidshuse i kvartalet, hvilket er en stigning på 16 pct. sammenlignet med samme periode sidste år. Stigningen i handelsaktiviteten er især trukket af markedet for fritidshuse, som tegnede sig for 4.736 handler. Det er en stigning på 88 pct. i forhold til samme periode sidste år.

Både Nordea Kredit vurderer dog, at prisudviklingen bliver mere afdæmpet i den resterende del af året. Faktisk venter begge realkreditinstitutter, at priserne vil have pil nedad på månedsbasis i de kommende måneder.

»Næste runde kommer til at stå, når hjælpepakkerne helt er ophørt, og når vi får et bedre overblik over, hvor lang tid det vil tage dansk økonomi og ikke mindst verdensøkonomien at komme over corona,« skriver Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.

BRANCHENYT
Læs også