Privatøkonomi

Lån en halv million og få 159 kr. tilbage hver måned i 10 år

Renterne er igen rekordlave, og dermed er der comeback til det 10-årige boliglån med fast rente på -0,5 pct.

Det 10-årige boliglån med en rente på -0,5 pct. kommer i spil igen 1. oktober. Foto: Jan Dagø

Værsgo! Lån en halv mio. kr. og få 159 kr. i renteindtægt hver måned de næste 10 år. Skylder du under 40 pct. boligens værdi, æder renten hele bidraget, og du får en reel indtægt på 16 kr.

Lægger man kundekronerne oveni, bliver den reelle indtægt for at låne 50 kr. om måneden.

Sådan er situationen for de boligejere, der optager et af de nye 10-årige lån med en rente på -0,5 pct.

Lånet, som er det eneste i verden med negativ fast rente, er kommet i spil igen, fordi boligrenterne igen er dykket til rekordlave niveauer.

Totalkredit åbner for lånet den 1. oktober.

»Vi er altså i en situation, hvor du får penge i sat ind på din konto hver måned, hvis du har en belåningsgrad under 40 pct. For et lån på en halv mio. kr., bliver der sat lidt over 20 kr. ind på kontoen hver måned,« siger chefanalytiker i Totalkredit Sune Malthe-Thagaard.

Bidragssatserne stiger, desto højere belåning, der er i boligen.

Låner man helt op til 80 pct. af værdien, er bidragssatsen 0,74 pct. Da bidraget modregnes i renten, betyder det, at man samlet skal betale 76 kr. om måneden for at låne den halve mio. kr.

Kan man holde lånet indenfor de 40 pct., er bidraget blot 0,45 pct. Dermed er renteindtægten større, og man får udbetalt 16 kr. om måneden. Dertil skal lægges kundekroner, der afviger fra år til år.

At beløbet reduceres til 16 kr., skyldes, at værdien af rentefradraget falder, når bidragssatsen er så lav.

Frem til foreløbig udgangen af 2021 udbetaler Totalkredit kundekroner, som er en rabat på bidragssatsen. Kundekroner er 0,15 pct. af restgælden. Derfor vil der blive sat ca. 60 kr. ekstra sat ind på kontoen for et lån på en halv mio. kr. foreløbig det første 1 år og 3 måneder.

Når der tages højde for skatten, bliver det ca. 50 kr. om måneden i kundekroner. Tallet gælder for en belåningsgrad under 40.

»Har du ikke positive renteudgifter fra anden gæld, så er det positiv nettokapitalindkomst. Og det kan påvirke skattebetalingen, da der her gælder andre satser end rentefradraget,« understreger Sune Malthe-Thagaard.

Hvis det nye 10-årige lån kom på markedet nu, ville kursen være 97,4.

BRANCHENYT
Læs også