Privatøkonomi

Flere bliver tiltrukket af boligmarkedet, mens priserne stiger

Danskerne bruger i høj grad realkreditlån, når de skal finansiere boligen, mens kvadratmeterprisen stiger i høj hast. Boligmarkedet har på ingen måde været ramt af en økonomisk krise.

Især sommerhusene har fanget danskernes interesse. Arkivfoto: Ernst van Norde

Boligmarkedet har fået en Midas-berøring i det seneste år, hvor alt bliver til guld. Dette til trods for den værste økonomiske recession siden finanskrisen.

Rekordlavt udbud, rekordhøje priser og rekordlav salgstid er bare nogle af de parametre, der har præget markedet i det seneste år.

Alt dette har ført til, at flere gerne vil tage del i festen. Både i landdistrikterne og i byerne har danskerne fået flere lån til køb af helårsboliger og sommerhuse.

I 3. kvartal 2020 blev der givet knap 21.000 nye lån til køb af bolig, og det er 20 pct. flere lån end i samme periode sidste år.

Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.

Landdistrikterne fører faktisk udviklingen. Her er antallet af lån steget med 26,6 pct., mens der i byerne er sket en stigning på 16 pct. Det skal ses i lyset af, at især sommerhusene har haft danskernes interesse.

»Det danske sommerhusmarked har oplevet et markant opsving under coronakrisen. Flere danskere har brugt realkreditten til at investere i mere plads og luft omkring sig, som netop et sommerhus kan give,« siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Den massive efterspørgsel efter boliger har dog ført til, at danskerne skal grave lidt dybere i lommerne for at få råd til drømmeboligen. Dem der allerede er på boligmarkedet, er blevet forgyldt.

Fra september 2019 til september 2020 er kvadratmeterprisen for villaer i gennemsnit steget med 687 kr. pr. kvadratmeter. Det svarer til en stigning på 4,7 pct. En typisk villa på 140 kvm. har således kastet en fortjeneste af sig på 96.180 kr., viser tal fra Nykredit.

Det er dog igen markedet for sommerhuse der er i hopla - også rent prismæssigt. Her er kvadratmeterprisen på landsplan steget gennemsnitligt med 2.103 kr. i samme periode. For sommerhusejere, der ejer et sommerhus på 80 kvm. svarer det til en fortjeneste på hele 168.240 kr.

BRANCHENYT
Læs også