Privatøkonomi

Stor opjustering fra vismændene: Så meget stiger boligpriserne

De økonomiske vismænd er vendt 180 grader i deres syn på boligmarkedet i forhold til i foråret.

Priserne vil stige med 3 pct. i år og i 2021, lyder det fra de økonomiske vismænd. Foto: Thomas Borberg

Boligmarkedet har klaret sig bemærkelsesværdigt godt gennem krisen. Sådan lyder det fra de økonomiske vismænd, der i en ny rapport har skruet markant op for forventningerne til udviklingen på boligmarkedet.

Nu venter vismændene, at boligpriserne vil være steget med 3 pct., når året er omme. Og priserne vil også stige med 3 pct. i 2021.

»Det er en noget anden læsning end de meget dystre forudsigelser fra starten af april måned,« lyder det fra Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit, i en kommentar til rapporten.

Hun henviser til, at vismændene i begyndelsen af april vurderede, at huspriserne kunne falde med 8-11 pct. i 2020 som følge af coronakrisen. I juni ventede vismændene, at huspriserne ville falde med 1,8 pct. i år, men nu er der altså et plus ud for den ventede procentsats.

»Der er tale om en markant opjustering af forventningerne, men det er i min optik meget realistisk, at vi ender med en prisvækst omkring 3 pct.,« lyder det fra Mira Lie Nielsen.

Under coronakrisen har huspriserne nået et rekordhøjt niveau, og antallet af handler fra januar til begyndelsen af september lå 25 pct. over niveauet i 2019.

»Boligmarkedet har klaret sig markant bedre end mange forudså tilbage i marts og april, og som man normalt ville forvente i en krisetid,« siger Mira Lie Nielsen.

Hvis vismændene får ret, vil det betyde, at gennemsnitligt parcelhus på ca. 140 m2, som kostede 1.985.870 kr. i 2019, vil være steget næsten 60.000 kr. i værdi i løbet af 2020.

Det er ikke kun de økonomiske vismænd, der har sandet, at deres første coronaprognoser for boligmarkedet, var alt for pessimistiske. I Nykredit ventede man i foråret også markante prisfald, men i den seneste prognose fra august ventede man prisstigninger.

»Danskernes lyst og evne til at købe bolig under corona har over en bred kam overrasket de fleste iagttagere, undertegnede inkluderet,« siger Mira Lie Nielsen.

Forklaringen på, at boligmarkedet er kommet godt igennem coronakrisen, er ifølge Mira Lie Nielsen, at arbejdsmarkedet ikke er blevet ramt så hårdt, som frygtet og at arbejdsløsheden ikke har ramt den del af befolkningen, som er inden omkring markedet for ejerboliger.

»I kobling med danskernes solide privatøkonomier med store opsparinger og friværdier samt de laver renter, så er der fortsat rigtig mange, som både kan og vil udleve drømmen om en ny ejerbolig. Ja, nogle har måske endog haft så god tid hjemme under nedlukningen, at det har fremrykket et boligskifte,« lyder det fra Mira Lie Nielsen.

Læs også