Privatøkonomi

Manglende gennemsigtighed vildleder kunderne om pensionsafkast

Der er langt mellem det afkast, Letpension viser på sin hjemmeside og i sit salgsmateriale, og det afkast, de fleste kunder rent faktisk opnår.

Artiklens øverste billede
Finansiel rådgiver John Christensen, der rådgiver danskerne om bl.a. pension i Uvildig.dk, mener, at Letpension bør informere kunderne særskilt om de høje administrationsomkostninger.

Letpension fremviser et noget højere afkast til sine kunder, end de reelt har fået tilskrevet. Det sker i salgsmaterialet og i sammenligninger på selskabets hjemmeside. Og det er urimeligt overfor kunderne, siger professor Carsten Tanggaard.

»Det er klart, at det, kunderne ser, skal afspejle det reelle afkast. Hvis der er store omkostninger udover det oplyste, skal det fremgå klart af salgsmaterialet. Danskerne skal ikke søge oplysninger et andet sted for at finde alle omkostninger,« siger Carsten Tanggaaard.

Letpension sælger livslang pension til privatkunder i 22 banker med Jyske Bank som den største. PFA Pension, der sammen med bankerne ejer Letpension, står for investeringerne. Og i princippet gør Letpension det samme som alle andre pensionsselskaber ved at oplyse PFA’s afkast uden administrationsomkostninger.

Men bl.a. fordi der er tale om individuelle bankordninger, betaler Letpensions kunder markant større administrationsomkostninger, end hvis de eksempelvis havde anbragt ekstra pensionsopsparing på deres arbejdsmarkedspension eller ladet en hvilende ordning blive i pensionsselskabet. Det kan bare ikke ses af afkastsammenligningen på Letpensions hjemmeside eller i salgsmaterialet.

Materiale fra Letpensions hjemmeside med akkumuleret afkast over fem år. Grafik: Anders Vester Thykier.

En 40-årig med 500.000 kr. i pensionsformue vil i PFA ved middel risiko skulle betale 756 kr. om året i administrationsomkostninger for en hvilende pension. I Letpension vil den samme kunde komme til at betale over 4.382 kr. om året for administration.

»Når administrationsomkostningerne er så store, bør de oplyses særskilt,« siger finans- og formuerådgiver John Christensen, Uvildige.dk.

Han bakkes op af uafhængig rådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen:

»Det er lettere forvirrende for kunderne, at pensionsselskaberne på den måde arbejder med flere varianter af omkostningstallene. Og spørgsmålet er, om administrationsomkostningerne ikke bør være med, når der nu er tale om så store forskelle. Eller også skal det være mere tydeligt, at der er yderligere omkostninger,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Præsentation af Letpension fra kundemøde i Jyske Bank.

Præsentationsmateriale fra Letpensions hjemmeside, som bl.a. har været brugt til kundemøder i Jyske Bank, viser afkastet før administration over flere år også i sammenligning med andre selskaber.

»Det bliver helt misvisende. Letpension/PFA har et syv-års afkast på 66 pct. efter kundekapital for en opsparer med 30 år til pension og middel risiko. Men efter administration bliver de dårligst i sammenligningen,« siger John Christensen

Letpensions direktør Lars Stouge afviser kritikken.

»Det er korrekt, at afkastopgørelsen på hjemmesiden viser afkast fratrukket PFA’s investeringsomkostninger, som også gælder for Letpension. Det er standard i branchen at oplyse afkast fratrukket investeringsomkostninger,« siger Lars Stouge.

PFA svarer også, at Letpension blot følger branchestandarden.

På spørgsmålet om hvad Letpension gør for at gøre potentielle kunder opmærksomme på, at nettoafkastet er betydeligt lavere end det viste, henviser Lars Stouge til omkostningsberegneren på selskabets hjemmeside.

John Christensen medgiver, at omkostningerne kan beregnes på hjemmesiden, men tilføjer:

»Kunden får af banken vist et pænt akkumuleret afkast sammenlignet med andre selskaber. Skønt de kan finde frem til administrationsomkostningerne andetsteds, så ser de jo ingen sammenligning af dem på tværs af selskaber. Gjorde de det, ville det være klart, at de samlede omkostninger er højere i Letpension,« siger John Christensen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.