Privatøkonomi

Billigere at indefryse sin grundskyld end at optage et boliglån

Pensionister og efterlønnere får renterabat næste år, når de indefryser grundskylden.

Indefrysning af grundskylden kan være et billigt alternativ til et realkreditlån, mener Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Renten for at indefryse sin grundskyld bliver så lav næste år, at det er langt billigere at indefryse end at optage et realkreditlån.

Der er tale om den rente, som pensionister og efterlønnere betaler. Den er nu fastsat til 0,47 pct.

»Man bør kun optage lån, hvis man har brug for pengene Men ønsker man at spare ned i sin bolig, er det væsentligt billigere at gøre det ved at indefryse grundskylden hos kommunen frem for at optage et realkreditlån,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Når man optager et realkreditlån, skal man betale gebyrer, og udover renten skal man betale bidrag til realkreditinstituttet. Bidraget stiger, jo mere gæld, der er i ejendommen.

Renten på de 0,47 pct. gælder kun pensionister og efterlønnere, der frivilligt indefryser grundskylden.

Alle andre boligejere har fået betaling af grundskylden indefrosset i forbindelse med den nye boligskattereform. Men det er en tvungen indefrysning, og renten er 0.

Men når denne indefrysning bliver frivillig fra 2021, er der lagt op til, at der også her skal betales en rente på 0,47 pct.

Renten for pensionister og efterlønnere bliver fastsat automatisk hvert år. Den beregnes ud fra den effektive realkreditrente over en et-årig periode.

Pensionisterne nyder bl.a. godt af de mange konverteringer i 2020. De har i høj grad været med til at presse realkreditrenterne ned på rekordlave niveauer.

Den seneste rekord for renten på de indefrosne ejendomsskatter stammer fra 2010. Dengang blev den fastsat til 0,50 pct.

På daværende tidspunkt blev renten fastsat som halvdelen af Nationalbankens diskonto, men det blev ændret i 2011 til den nuværende model.

I dag beskattes en gennemsnitlig husejer af en grundvurdering på 522.000 kr. Da den gennemsnitlige grundskyldspromille for 2021 ligger på 26,15 promille, betyder det, at regningen til grundskyld lander på 13.700 kr.

»Indefryses regningen, slipper man altså med at betale 0,47 pct. eller bare 64 kr. om måneden før skat,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Renten er i princippet ikke fradragsberettiget, men ved indfrielse af lånet gives et nedslag i de renter, der er tilskrevet siden 2011. Nedslaget er i 2020 på 25 pct.

Læs også
Top job