Privatøkonomi

Salget af huse, ejerlejligheder og sommerhuse er tårnhøjt

Med to måneder tilbage af året er der handlet flere boliger, sommerhuse og grunde tilsammen end hele sidste år. Priserne stiger, men Finanstilsynet er ikke bekymret.

23-årige Amanda Nørregaard og 25 årige Jonas Mehrfeld Rasmussen er blandt de danske familier, der har købt ejerbolig i år. Snart forlader de lejeboligen midt i Assens. Foto: Kasper Heden Andersen.

Danskerne styrter ud og køber fast ejendom. Handlen er historisk høj, og nu stiger priserne. Siden maj er priserne på sommerhuse steget over 10 pct., ejerlejligheder er knap 6 pct. dyrere, og enfamiliehuse koster 5 pct. mere på landsplan.

Finanstilsynet holder ifølge underdirektør Kristian Vie Madsen altid et vågent øje med boligmarkedet.

»Men på nuværende tidspunkt har vi ikke indikationer på, at kreditstandarderne er lempet væsentligt i løbet af første halvår. Boligejerne afdrager og vælger lang rentebinding i stigende omfang, og omfanget af nye realkreditlån med høj gældsfaktor og belåningsgrad ligger relativt stabilt,« siger Kristian Vie Madsen.

Direktør i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen ser heller ingen tegn på en prisdreven låneboble. Han peger på, at nettoudlån fra realkreditten har ligget lavt i de senere år. Samtidig har folk skiftet til lån med fast rente.

»Covid-19 har øget fokus på hjemmet. På et tidspunkt, hvor boligbyrden ved køb af et typisk dansk parcelhus er faldet alle andre steder end i København, og hvor prisstigningerne de seneste år har været afdæmpede for Danmark som helhed, er det oplagt, at handlerne kan gå frem, så længe den typiske køber ikke frygter for sit job,« siger Curt Liliegreen.

Corona-udbruddet i Europa fik kortvarigt salget til at stoppe helt. Alligevel blev der i 1. halvår solgt flere sommerhuse end nogensinde før, mens salget af enfamiliehuse kun har været højere, lige inden boligboblen sprang. Ifølge Boligsiden.dk har salget af ejerlejligheder de seneste to uger også sat ugerekord.

Boligøkonom Lise Nytoft Bergman forklarer, at Nordea på nuværende tidspunkt ikke er bekymret for boligmarkedet som helhed. De seneste års stigninger kan forklares med bl.a. udviklingen i renten og i danskernes disponible indkomst.

Ejerlejligheder i de store byer er, særligt i København, dog ved at være dyre ikke mindst efter den seneste tids kraftige prisstigninger. På bare fem måneder er kvadratmeterpriserne på Frederiksberg steget knap 7 pct.

»Vi er ikke bekymrede for, at boligejerne ikke kan betale. De er kreditgodkendt ud fra en væsentligt højere rente, end den vi har i dag, og mange førstegangskøbere i de dyre områder har fastforrentede lån. Men falder priserne, f.eks. fordi renten stiger, kan det give stor mental bagage, også selv om man ikke selv skal sælge. Den risiko skal særligt de unge førstegangskøbere være opmærksomme på, « siger Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også