Privatøkonomi

Bitcoin i overraskende comeback: Voldsomme stigninger løber fra resten af finansmarkedet

Efter kollapset i 2018 er bitcoin nu tilbage med nye, raketagtige stigninger. Denne gang er advarslerne om spekulative bobler ikke nær så højlydte.

Bitcoin er igen blevet et varmt emne på finansmarkederne. Noget tyder på, at den også er blevet mere stueren. 
Foto: Reuters/Benoit Tessier Grafik: Anders Thykier

Bitcoin har været en af de allerbedste investeringer på finansmarkedet i år.

Frygten for inflation, frygten for pandemien, sammenligninger med guld, negative renter, stigende interesse fra etablerede investorer og en meget koncentreret ejerkreds har ifølge eksperter været med til at presse prisen på valutaen op.

Men i modsætning til stigningerne i 2017, som endte i et spektakulært kollaps, ser det ifølge nogle eksperter mere solidt ud denne gang.

»Dette er ikke 2017 om igen. Der er en stigende accept af og en venligere holdning til kryptovalutaerne denne gang. Vi ser flere indikatorer, der peger mod yderligere stigninger end mod et fald,« siger Roman Beck, professor på IT-Universitetet i København.

Efter en stigning på mere end 1.330 pct. i 2017, der kulminerede i en pris på omtrent 20.000 dollars, kollapsede værdien af bitcoin hele 73 pct. i 2018 målt i amerikanske dollars.

Den steg dog 95 pct. allerede året efter. I år er mønten oppe med omtrent 155 pct. – mere end 50 pct. alene i den seneste måned – og nærmer sig igen de 20.000 dollars.

Afkastet slår nemt råvarer som guld, sølv og jernmalm, der torsdag aften i runde tal var steget henholdsvis 23 pct., 31 pct. og 33 pct. i år.

Det smadrer også afkastet på de globale aktier i MSCI-indekset, som er steget omtrent 8 pct. Aktierne i det danske C25-indeks er oppe med 22 pct. i år, og de populære amerikanske teknologiaktier i Nasdaq-indekset med omtrent 30 pct.

Bitcoin slår selv store enkeltaktier med længder, herunder højdespringerne Amazon og Netflix, som torsdag aften var steget henholdsvis 64 pct. og 47 pct. i år

Udviklingen skyldes ifølge eksperter ikke mindst, at bitcoin begynder at vinde fodfæste blandt investorer også uden for den snævre kreds af krypto-fanatikere.

For et par år siden grinede mange i de etablerede finansmarkeder af sammenligningen med guld. Et studie fra 2018 fra universitetet i Dresden konkluderede bl.a., at bevægelserne i prisen på bitcoin og i et indeks af kryptovalutaer slet ikke lignede bevægelserne i guld.

Man fandt heller ikke, at Bitcoin fungerede som en sikring mod inflation eller en såkaldt sikker havn, der stiger, når aktiemarkedet falder.

Men særligt blandt de yngre investorer anses bitcoin nu i stigende grad som et alternativ til guld, konkluderede en analyse fra den store amerikanske investeringsbank J.P. Morgan Chase i sidste måned.

Bankens topchef, Jamie Dimon, som ellers kaldte bitcoin for svindel tilbage i 2017, har på det seneste åbnet op for handel med kryptovalutaer bl.a. på opfordring af storkunder inden for det professionelle investeringsmiljø.

Hvis bitcoin bliver et reelt alternativ til guld, skal værdien af mønten »tidobles herfra for at matche den totale private investering i guld via indeksfonde og mønter,« skrev analytikerne i noten.

Da en anden amerikansk storbank, Bank of America, forleden offentliggjorde sin indflydelsesrige måling blandt 216 globale investorer, lå bitcoin som nummer seks på deres liste over aktiver, som vil gøre det bedst i 2021. Guld var nummer tre.

Stigningerne accelererede i sidste måned da Paypal, en af verdens største online betalingsformidlere, sagde, at man vil tillade køb, salg og betaling med kryptovalutaer såsom bitcoin i USA.

Selvom interessen for og accepten af valutaen tilsyneladende spænder bredere end i 2017, er der stadig masser af kritikere.

Investeringsbanken Goldman Sachs advarede f.eks. i maj sine kunder mod at købe bitcoin, som den mente var bygget på varm luft.

Andre har advaret om, at ejerskabet af valutaen stadig er meget koncentreret.

Hele 95 pct. af bitcoin ligger på kun 2 pct. af de adresser, man kan tracke på blockchainen, ifølge nyhedsbureauet Bloomberg.

En sådan ejerskabsstruktur gør investeringer i valutaen meget usikker, vurderer Jan Damsgaard, professor på Copenhagen Business School.

»Hvis ejerskabet sidder på så få hænder, er det ekstremt farligt. Den kan nemt manipuleres. Jeg kan ikke se, hvorfor bitcoin skulle være den sikre havn, mange siger, den er,« siger Jan Damsgaard, der har arbejdet med bitcoins siden 2011.

Læs også
Top job