Privatøkonomi

Hårde restriktioner sender fadølsindekset ned

Salget af fadøl har stadig ikke nået fortidens højder. De stramme restriktioner har fortsat sit tag på branchen.

Arkivfoto.

Danske Banks fadølsindeks er langt fra fordums tid - dengang vi ikke skulle forholde os til en større sundhedskrise og fysiske restriktioner.

Fadølsindekset
  • Danske Bank står bag det såkaldte ’fadølsindeks’
  • Indekset dækker over forbruget på barer og natklubber med Mobilepay eller betalingskort.

Nedlukningen i marts gav fadølssalget nogle gevaldige knubs, og indekset gik helt i brædderne. Siden havde branchen håbet på en sommer med fest og farver, men det blev istedet erstattet af et stigende smittetryk og nye restriktioner.

»Det er kun gået den gale vej for branchen siden sidst, hvilket navnlig skal ses i lyset af de restriktioner, der blev langt på åbningstiderne i slutningen af september. Før kl. 22-restriktionerne blev indført, brugte danskerne ca. 25 pct. mindre end normalt på barer og natklubber. Efter restriktionerne er de nede og bruge omkring halvt så meget som normalt,« siger Louise Aggerstrøm, privatøkonom i Danske Bank og fortsætter:

»Et er selvfølgelig effekten af den nye restriktioner, der ses tydeligt i tallene, men efterårets stigning i smittetrykket kan også have fået betydning for danskernes lyst til at gå ud.«

Netop denne branche havde håbet på at tage del i efterårets feriepengeudbetaling, men de ekstra midler har ikke umiddelbart fået liv på baren. Indekset steg en smule efter feriepengeudbetalingen i starten af oktober, og har nu fundet et stabilt niveau - dog stadig lavere end over sommeren.

Det skyldes især, at barer og restauranter skal lukke kl. 22, lyder det fra privatøkonomen. Skal branchen tilbage for fuld damp, så skal smittetrykket falde, og restriktionerne ophæves.

»Der er ikke nogen tvivl om, at det er en hårdt presset branche, der typisk tjener en stor del af deres penge ud på de sene timer. Danskerne lader til at have godt mod på at bruge penge på fornøjelser, så som at gå ud at spise og drikke, men det kræver, at de kan få lov, og at de er trygge ved det,« afslutter Louise Aggerstrøm.

BRANCHENYT
Læs også