Privatøkonomi

Danskerne skyder ekstra penge ind på pensionsopsparingen trods uroligt år

Trods mindre jobsikkerhed, en verdensomspændende pandemi og et uskønt investeringsår ser danskerne ud til at have øget deres ekstra opsparing til alderdommen.

Trods et år med meget store kursudsving og udsigt til afkast, der slet ikke kan matche sidste års fest, har opsparerne i de støre pensionsselskaber øget den frivillige indbetaling til pensionen. Foto: Arkivfoto

Med få uger tilbage af 2020 tyder alt på et nyt rekordår for frivillig opsparing til pension herhjemme. Pensionsselskaber med tilsammen mere end 2,4 mio opsparere i Danmark melder om stigende indbetalinger trods voldsomme kursudsving og højere arbejdsløshed.

»Vi har haft en meget stærk vækst i år, hvor de samlede indbetalinger med udgangen af oktober ligger 13 pct. over samme periode sidste år. Så den finansielle uro har ikke ført til, at kunderne har holdt igen med at indbetale til deres pension. Vi har allerede rundet de 1,8 mia. kr. i frivillige indbetalinger, som vi nåede i december sidste år,« siger kundedirektør Ole Tønnesen, Sampension.

2019 gav høje afkast på både aktier og obligationer, lønnen steg og flere kom i arbejde. Alt i alt var det med til at give rekordhøje indbetalinger – både obligatoriske og frivillige – til pensionsopsparing på tilsammen knap 119 mia. kr., viser tal fra Danmarks Statistik.

De frivillige indbetalinger stiger igen i år, idet kunderne fortsætter en længerevarende trend med at sætte mere til side.

Carsten Holdum, forbrugerøkonom, PFA Pension

Trods et langt mere rodet 2020 melder flere af de store pensionsselskaber her i slutningen af november om, at man igen har udsigt til rekordhøje frivillige indbetalinger. Lige nu tegner årets afkast til at blive mindre end halvt så stort som sidste år i flere selskaber, og ikke mindst aktiemarkederne har haft et turbulent år. Det ser dog ikke ud til at mindske opsparernes lyst til at spare ekstra op.

I landets største pensionsselskab, PFA Pension, er andelen, der vælger at betale ekstra ind til alderdommen, steget hen over året.

»De frivillige indbetalinger stiger igen i år, idet kunderne fortsætter en længerevarende trend med at sætte mere til side. I 3. kvartal i år betalte 18,1 pct. af kunderne ekstra ind til pension. Det er det højeste niveau nogensinde,« siger Carsten Holdum, pensionsøkonom i PFA Pension.

Velliv venter en stigning i de frivillige indskud på 5 pct. i år.

»Udviklingen afspejler, at danskernes indlånskonti i bankerne bugner. Og for nogles vedkommende er det til negative renter. I det lys kan det være attraktivt at placere en del af kontanterne på pensionsopsparingen, hvis man ikke lige står og skal bruge pengene,« siger cheføkonom Jens Christian Nielsen, Velliv.

Pensiondanmark har ifølge kundedirektør Flemming Tovdal Schmidt en stigning i de samlede indbetalinger på 1,2 pct. til 11 mia. kr. De obligatoriske indbetalinger er på niveau med sidste år, mens de frivillige indbetalinger er steget 35 pct.

Også Danica melder om stigende indbetalinger i 2020.

Indbetaling til pension
Pensionsselskaber med tilsammen mere end 2,4 mio opsparere i Danmark har samlet fået så mange indbetalinger i hvert af årene:
 • 2007: 108,2 mia. kr.
 • 2008: 110,7 mia. kr.
 • 2009: 114,7 mia. kr.
 • 2010: 102,6 mia. kr.
 • 2011 104,9 mia. kr.
 • 2012: 105,3 mia. kr.
 • 2013: 101,3 mia. kr.
 • 2014: 104,5 mia. kr.
 • 2015: 105,3 mia. kr.
 • 2016: 109,4 mia. kr.
 • 2017: 113,9 mia. kr.
 • 2018: 115,1 mia. kr.
 • 2019: 118,7 mia. kr.

Sygeplejersker og andet sundhedspersonale har de senere år betalt mere og mere frivilligt ind til pension. Men i år er forventningen hos PKA, at den udvikling bliver brudt.

»Vi har endnu ikke tal for de frivillige indbetalinger i år, men vores forventning er, at det ender lidt under de foregående år af den simple grund, at vi helt tilbage i foråret stoppede alle medlemsmøder og kampagner for ikke at forstyrre vores medlemmer unødigt under coronakrisen,« fortæller pressechef Nicholas Rindahl.

BRANCHENYT
Læs også