Privatøkonomi

Coronakrisen er indtil nu prellet af på boligmarkedet - færrest tvangsauktioner i 13 år

Antallet af tvangsauktioner lå i november på det laveste niveau siden december 2007.

Boligejerne har haft en så robust økonomi, at antallet af tvangsauktioner er faldet. Foto: Joachim Adrian

Boligejerne er langtfra blevet væltet omkuld af coronapandemien indtil nu. Ser man på antallet af tvangsauktioner, er det nemlig svært at se, at Danmark befinder sig midt i en coronakrise.

Antallet af tvangsauktioner endte på 131 i november, og det er dermed tredje måned i træk, at tallet falder. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Hvis man ser bort fra tallet for april 2020, hvor tallet var endnu lavere som følge af nedlukningen af Danmark, skal man mere end 10 år tilbage i tiden for at finde et lavere antal tvangsauktioner.

»Antallet af tvangsauktioner har retning mod det laveste niveau siden 2007, hvilket kan virke paradoksalt i et år, som har budt på en dyb coronakrise. Det har dog en række gode forklaringer, og det kommer i bund og grund ikke bag på mig, at niveauet for tvangsauktioner er lavt,« skriver Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

I løbet af årets første 11 måneder har der været berammet 1.958 tvangsauktioner, når man korrigerer for sæson. Til sammenligning lå tallet for samme periode i 2019 på 2.045 tvangsauktioner. Det er ikke kun tallet for november, der er det laveste siden 2007. Det er det samlede antal for årets første 11 måneder også, viser en opgørelse fra Nordea Kredit.

»I øjeblikket buldrer boligmarkedet derud af, og intet tyder umiddelbart på, at det stopper lige foreløbigt. Forklaringen skal findes i de lave renter, danskernes solide opsparing, og de negative renter på indskudskonti, der har fået danskerne til at tænke i bedre boligforhold og mere plads. Derfor forventer vi, at antallet af tvangsauktioner fortsætter på det nuværende lave niveau i den kommende tid,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.

Hun peger på, at der normalt går syv til otte måneder fra en boligejer, misligholder sit boliglån til, det ender med en tvangsauktion. Dermed er det på nuværende tidspunkt muligt at se konsekvenserne af coronakrisen på boligejernes betalingsevne.

I Arbejdernes Landsbank peger man på, at udviklingen kan vende i fremtiden.

»Retter vi blikket ud i horisonten, ser vi større sandsynlighed for, at pilen peger op end ned for antallet af tvangsauktioner. For vi kommer ikke udenom, at f.eks. ledigheden er større i dag, end da vi trådte ind i krisen. Vi forventer dog kun, at der vil være tale om en svag pil op, som ikke kommer i nærheden af de niveauer, som vi så efter finanskrisen,« skriver Brian Friis Helmer, der peger på, at det månedlige antal tvangsauktioner i 2010 til 2012 nåede op i niveauet 400 til 500.

BRANCHENYT
Læs også